Aptroot: 'Compensatie jihadgemeenten als problemen lang duren'

ZOETERMEER - Het Rijk moet steden als Zoetermeer compenseren als de problemen rond vertrekkende jihadisten nog lang duren of grotere vormen aannemen. Dat zegt burgemeester Charlie Aptroot (VVD) van Zoetermeer. Tot nu toe betalen 'jihadgemeenten' zoals Zoetermeer, Delft en Den Haag de extra kosten die ze maken om radicalisering tegen te gaan, uit eigen zak.
In Zoetermeer zijn 11 jihadisten naar Syrië vertrokken voor de gewapende strijd, van wie er één is omgekomen, zo werd donderdag bekend. Nog eens 20 tot 30 Zoetermeerders worden in de gaten gehouden, omdat zij geradicaliseerd zouden zijn en mogelijk plannen hebben om af te reizen.
Hiervoor zijn bij de gemeente Zoetermeer vier mensen vrijgemaakt. Zij zijn speciaal opgeleid om radicalisering te herkennen. Ook heeft de gemeente geld uitgetrokken voor jongerenwerk die anti-radicaliseringsprojecten heeft opgezet en is er extra politie-inzet.

Uit eigen middelen

'Dit komt allemaal uit onze eigen middelen,' zegt burgemeester Aptroot. 'Dat gaat dus ten koste van andere zaken in de stad. De gemeenteraad en het college nemen daarin uiteraard onze verantwoordelijkheid want ik vind dat we alles op alles moeten zetten om aanslagen of andere problemen te voorkomen.'
Toch vindt Aptroot dat zijn stad behoorlijk wat geld en mankracht moet uittrekken. 'Ik denk weleens dat wij en een aantal andere gemeenten problemen voor heel Nederland moeten oplossen', aldus de burgemeester.

Niets doen geen optie

Maar niets doen is ook geen optie. Aptroot: 'Dan zegt iedereen: "hoe heb je het zo ver kunnen laten komen." Maar als het probleem heel lang duurt of ernstige vormen aanneemt dan zullen wij bij de regering aankloppen voor compensatie want het is een probleem voor de hele Nederlandse bevolking.'