Bakker Richard: 'Nog even 600 tompoucen, 300 oranjesoezen en 750 Haagse Hopjes cakes maken voor Prinsjesdag'

DEN HAAG - Inmiddels is het een ware traditie geworden op Prinsjesdag: oranjetompoucen en oranjesoezen van de Rijswijkse bakkerij Roodenrijs. Om ze dinsdag vers in de winkel te hebben liggen moet bakker Richard zelf een nachtje doorhalen.

Klokslag middernacht begint de nachtploeg aan het karwei. Maandagmiddag kijkt bakker Richard al reikhalzend uit naar de gebroken nachtrust die voor hem ligt. Maar voor de bakker is het dan ook een bijzondere nacht: 'Het is toch speciaal, dat oranjegevoel. We bakken de tompoucen en soezen dan ook alleen op speciale dagen, anders gaat dat speciale eraf.' Het liefste wat hij nu nog wil is een bestelling van Hare Koninklijke Hoogheid zelf: Koningin Máxima.

Voor nu is het vooral flink aanpoten. Grote plakken bladerdeeg worden besmeerd met centimeters room. Daarna komt de bovenkant erop. Een handige snijmachine snijdt de boel in stukjes, zonder dat alle vulling eruit geplet wordt. Dan volgt een topping van oranje fondant en een feestelijke streep slagroom. Et voila: een Màxima-waardige tompouce is klaar. Nu moet ze alleen nog bestellen.

Deel dit artikel: