Woensdag duidelijkheid over demonstraties in Den Haag: Waar wel en waar niet?

DEN HAAG - De zaak die de Nederlandse Volks Unie (NVU) heeft aangespannen tegen de beperkingen die de gemeente Den Haag heeft opgelegd voor de demonstratie op 20 september, dient woensdag. Dat heeft de extreemrechtse partij maandag laten weten. De rechter doet waarschijnlijk dezelfde dag uitspraak. Anders wordt het donderdag.

Den Haag heeft de verscheidene groeperingen die hebben aangekondigd komende zaterdag een betoging te willen houden, laten weten dat ze maar op één plaats mogen demonstreren en zich niet door de stad mogen verplaatsen. De NVU is het niet eens met deze beslissing en stapte naar de rechter.

Volgens NVU-partijvoorzitter Constant Kusters houden de argumenten van de gemeente geen stand. Kusters is er van overtuigd dat de rechter de NVU, die een mars door de Schilderwijk wil houden, gelijk zal geven. Mocht dat niet zo zijn, dan legt de groepering zich neer bij de uitspraak van de rechter en blijft de groep op de Koekamp, de plek die door de gemeente aan de NVU voor zaterdag is toegewezen. Die is vlakbij het Centraal Station en het Malieveld.

Andere demonstraties

Ook protestgroep Samen Tegen Racisme stapte naar de rechter om de toegewezen demonstratieplek op 20 september aan te vechten. Burgemeester Jozias van Aartsen wil dat de groep uitwijkt naar Plein 1813. Ook die zaak wordt tijdens dezelfde zitting behandeld.

Behalve de NVU en Samen tegen Racisme heeft ook de eveneens rechtse Pro Patria aangegeven het niet eens te zijn met de beperkingen die door Den Haag voor 20 september zijn opgelegd. Het is niet duidelijk of de groep al de stap naar de rechter heeft gemaakt en zo ja, wanneer die zaak dient.

 

Deel dit artikel: