'Zonnig weer levert drukkere Prinsjesdag op'

DEN HAAG - De zonnige weersvoorspellingen voor Prinsjesdag leiden er toe dat meer mensen naar Den Haag afreizen om een glimp van de koning en koningin op te vangen. De politie in Den Haag verwacht tienduizenden toeschouwers langs de route van de gouden koets. De koets rijdt van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof.
De eerste belangstellenden staan vaak al om 7 uur 's ochtends klaar. 'Het zijn altijd dezelfde mensen die er bij Paleis Noordeinde als eersten zitten. Ze zitten er al voordat wij aankomen', aldus de woordvoerster van de politie. De koninklijke stoet vertrekt om 13.00 uur vanaf Paleis Noordeinde. In de gouden koets zitten koning Willem-Alexander, koningin Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien.
De toeschouwers willen het koninklijk paar graag zien en komen op het ceremonieel rond de bekendmaking van de miljoenennota af, zoals de rijtoer met de gouden koets en de volgrijtuigen, het militair vertoon en de traditionele balkonscène op Paleis Noordeinde rond 14.00 uur. In de Ridderzaal van het Binnenhof leest de koning de troonrede voor, waarmee het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal wordt geopend. Op het Malieveld worden saluutschoten afgevuurd.
De politie is er op deze derde dinsdag in september weer klaar voor. De route wordt afgezet met dranghekken en vroeg in de ochtend nog gecontroleerd op veiligheid. Een aantal straten in het centrum is afgesloten voor het rijverkeer. Ook geldt voor een aantal straten een parkeerverbod. Het tramverkeer wordt omgeleid. 's Ochtends worden touwen in de tramrails gelegd, zodat de koetsen er zonder problemen overheen kunnen rijden.
Dit weekeinde oefenden de paarden en ruiters van de marechaussee al op het Lange Voorhout. De dieren werden blootgesteld aan harde muziek en sirenes. Maandag oefende de Cavalerie ere-escorte op het strand om de paarden te laten wennen aan rookbommen en knallen.
Dit jaar is het de 200e Prinsjesdag. In verband hiermee waren er afgelopen dagen al tal van festiviteiten. Sinds 1814 wordt het werkjaar van de Eerste en Tweede Kamer officieel geopend op Prinsjesdag. De uiterlijke vorm van deze dag is grotendeels hetzelfde gebleven. Vroeger viel Prinsjesdag op de eerste maandag in november, maar sinds 1887 valt het op de derde dinsdag in september. Dan wordt traditiegetrouw de miljoenennota en de rijksbegroting bekendgemaakt.