Oppositie: Direct stoppen met Spuiforum 2.0

DEN HAAG - De oppositie in de Haagse gemeenteraad wil dat het stadsbestuur stopt met het Spuiforum 2.0. Groep de Mos/Haagse Ouderenpartij en de SP vrezen dat het nieuwe plan voor het Spuiplein een debacle wordt. 'Nu de stekker eruit trekken,' aldus Richard de Mos van de eerste partij. 'Dit megaproject doorzetten in deze tijd is een onverantwoorde keuze,' aldus SP'er Aisha Akhiat.

De reden voor hun pleidooi is een zogenaamde marktconsultatie in opdracht van het stadsbestuur naar de mogelijkheden die bouwers, projectontwikkelaars en burgers zien voor het gebied rond het Spui in Den Haag.

Uit de reacties blijkt dat de deze groepen veel mogelijkheden zien om van het Spuiplein en omgeving een aantrekkelijk, leuk gebied te maken. Maar om culturele instellingen onder te brengen in de toren waarin het ministerie van justitie was gevestigd wordt erg moeilijk. Ook is het een lastige klus om het Spuiforum 2.0 van de grond te krijgen voor de maximaal 181 miljoen die de gemeente ervoor over heeft.

Spuiplein opnieuw vormgeven

De gemeente wilde van de bedrijven en organisaties weten hoe zij denken over de mogelijkheden om het gebied rondom het Spui in Den Haag opnieuw te ontwikkelen. Daar moeten culturele instellingen worden ondergebracht én het Spuiplein moet opnieuw worden vormgegeven.

Voorwaarde is wel dat het conservatorium er ook een plek krijgt en dat de oude toren van het ministerie erbij wordt betrokken. Het liefst moeten ook het Lucent Danstheater blijven staan.

Veel partijen reageren

In totaal hebben 64 partijen (bouwbedrijven, architecten, adviesbureaus en een werkgroep van actieve Hagenaars) de documenten bekeken. Twaalf daarvan gaven ook reacties.

De antwoorden variëren enorm. Sommige zien wel kansen om het Lucent Danstheater te redden en willen dat ook graag vanwege de architectonische waarde. Andere denken dat het heel moeilijk is omdat het destijds voor weinig geld moest worden gebouwd en ze twijfels hebben aan de constructie. 'Het gebouw is verdacht,' is een conclusie.

Geen geld mee te verdienen

De gemeente wil dat het hele project Den Haag maximaal 181 miljoen euro kost. Dit was ook het bedrag dat was gereserveerd voor het ‘oude Spuiforum’. Ontwikkelaars zouden door de het bouwen van woningen en winkels in het gebied, meer geld kunnen verdienen. Maar vier van de partijen zeggen daar geen mogelijkheden voor te zien.

Verantwoordelijk wethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) ziet juist veel positieve punten in de reacties, laat hij weten. Zo is het mogelijk om wel degelijk binnen de 181 miljoen euro te blijven die voor het project is gereserveerd.

Reacties worden gebruikt

Volgens zijn woordvoerder worden de reacties gebruikt bij het opstellen van de definitieve eisen die aan ontwikkelaars die aan de slag gaan in het gebied worden gesteld. 

SP-raadslid Aisha Akhiat is heel kritisch op de uitkomsten. ‘Uit de reacties van de markt blijkt dat het nieuwe plan gewoon een Spuiforum 2.0 wordt. Niet verwonderlijk, aangezien dezelfde eisen voor het nieuwe gebouw worden gehanteerd als voor het oude Spuiforum. De SP roept dit college op om zo snel mogelijk met een nieuw realistisch plan te komen en werk te maken van een goed en betaalbaar renovatieplan voor de bestaande zalen en hiermee miljoenen euro's te besparen.'

'Geen eurocent goedkoper'

De Mos deelt dat idee. 'Nu deskundigen stellen dat het Spuiforum 2.0 geen eurocent goedkoper wordt, moet Wijsmuller de stekker uit dit onzaliger plan trekken. Zeker ook omdat hij in mei als kersverse wethouder voor de camera van Omroep West een goedkopere variant garandeerde. Nu dit niet gaat lukken moet ie als gezicht van een partij die groot geworden is met een anti-cultuurpaleiscampagne het enige juiste doen: direct stoppen met het cultuurpaleis.'

Deel dit artikel: