Drukte bij het Kyocera Stadion, militairen kleden zich om voor Prinsjesdag

DEN HAAG - Niet in het centrum van Den Haag, maar bij het Kyocera Stadion aan de rand van stad was het dinsdagochtend vroeg al erg druk. Zo’n 1200 militairen kleden zich daar om voor Prinsjesdag.

Op lange rekken hangen alle pakken van de verschillende militairen al klaar. Majoor Jurgen Geerts: ‘Er zijn verschillende eenheden en ieder heeft zijn eigen tenue.’ De mutsen, handschoenen en andere zaken die militairen dinsdag nodig hebben, zijn opgeslagen in emmers.

Militairen zijn natuurlijk van de rangen en de standen en daarom is er ook een volgorde waar de verschillende eenheden mogen staan langs de route. Jurgens: ‘De krijgsmachtdelen kennen een volgorde. De marine gaat altijd voor, want dat is het oudste krijgsmachtdeel dat we hebben, daarna de landmacht en als laatste de luchtmacht en de Marechaussee.’

Erewacht

De ‘belangrijkste’ militairen mogen bij de Ridderzaal staan, daar staat een erewacht van het Korps Mariniers. Als je vanuit daar naar het Paleis loopt kom je eerste de Landmacht tegen, daarna de Luchtmacht en de Marechaussee.

Er is nog een verschil tussen de militairen aan de kant van de weg. Je hebt namelijk de erewacht en de ere-afzetting.  De erewacht is een eenheid militairen die als een blok bij elkaar staan. 'En de ere-afzetting zijn de militairen die gewoon één dik langs de kant van de weg staan,' aldus Jurgens.

Kijk voor al het nieuws over Prinsjesdag op de liveblog van Omroep West

Deel dit artikel: