Playmobil stopt met Zwarte Piet

DEN HAAG - Nadat eerder Fisher Price al stopte met het maken van Zwarte Piet, heeft nu ook speelgoedfabrikant Playmobil Zwarte Piet in de ban gedaan. De setjes met plastic pietenpoppetjes zijn binnenkort niet meer verkrijgbaar.
Dat laat het Duitse bedrijf weten aan krant Metro. Playmobil heeft nu nog vier Sinterklaassets op de markt, maar nieuwe zullen er niet meer worden gemaakt. Op is dus ook écht op. 'In de winkels zijn de speelsets nog verkrijgbaar zolang de voorraad strekt', zegt een woordvoerder. Playmobil beweert dat de beslissing niets te maken heeft met de maatschappelijke discussie over Zwarte Piet. 'Voor ons was het thema met vier sets compleet.'
De PVV komt binnenkort met een 'zwartepietenwet'. Die moet overheden, zoals gemeenten, die iets doen met bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas verplichten ervoor te zorgen dat Zwarte Piet dan ook echt zwart is. Gemeenten mogen volgens het plan de sinterklaasliedjes ook niet veranderen. Vorige week kwam uitgeverij Ploegsma met het plan een nieuw liedboek op de markt te brengen, met herschreven liedjes.

Rechter: Zwarte Piet is racistisch

De rechter in Amsterdam oordeelde eerder dat Zwarte Piet racistisch is en dat burgemeester Van der Laan daar bij de Sinterklaasintocht vorig jaar te weinig rekening mee heeft gehouden.
Den Haag heeft al laten weten niks met de uitspraak te doen. In Gouda wordt dit jaar de landelijke intocht gehouden. Die gemeente heeft nog niet gereageerd op de discussie over Zwarte Piet. Burgemeester Sjaak van der Tak (CDA) van Westland zei eerder dat zijn gemeente niets gaat veranderen aan de intocht.