Prinsjesdag 2014: Gemoedelijke drukte en volle terrassen in centrum van Den Haag

DEN HAAG - Schoolkinderen met oranje petjes, dames met hoedjes en veel andere belangstellenden die een glimp willen opvangen van de Gouden Koets, staan dinsdagochtend langs de route opgesteld. Het is behoorlijk druk aan het worden achter de dranghekken.

Bij Paleis Noordeinde, waar de koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima om 13.00 uur zal vertrekken, stond het zo'n twee uur van tevoren al vol. Onder de Oranjefans is ook de burgemeester van Staphorst, Joop Alssema. Hij is met een hele delegatie burgers in klederdracht naar Den Haag gekomen om Prinsjesdag mee te maken.

LEES OOK: Liveblog Prinsjesdag 2014

De sfeer is rustig en gemoedelijk, hoewel een eenling rondloopt met een protestbord: 'Koningshuis uitkopen? Doen!' Los van de vele toeschouwers wemelt het in het centrum van de Hofstad van de politiemensen en verkeersregelaars. Er worden tienduizenden mensen langs de route verwacht, mede door het stralende nazomerweer.

Kleine podia op verschillende plekken

De route voert van Paleis Noordeinde naar het Binnenhof. Bedrijven en instellingen langs de Korte Vijverberg hebben op de stoep voor hun panden kleine podia ingericht om de rijtoer goed te kunnen zien en naar het koningspaar te zwaaien. Ook gezien in de stad: een bus vol met Amerikanen die Prinsjesdag willen meebeleven.

Ook de horeca in de Haagse binnenstad heeft een goede dag: alle terassen zitten stampvol.

Deel dit artikel: