Extra geld voor aanpak jihadisme in Miljoenennota

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie krijgt er 20 miljoen euro bij voor de aanpak van internationale criminaliteit, zoals jihadisme en kinderporno. Dat blijkt uit de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In 2015 is er voor het OM 5 miljoen euro extra beschikbaar, in 2016 10 miljoen en vanaf 2017 20 miljoen. Het OM werd de laatste jaren juist geconfronteerd met zware bezuinigingen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) presenteerde onlangs een actieplan tegen jihadisme en radicalisme.

Dat was een reactie op de spanningen in de Haagse Schilderswijk. Minister Asscher van integratie gaat daar in zijn begroting op in. 'Wanneer onbegrip voor elkaars opvattingen leidt tot botsingen tussen verschillende groepen mensen is dat ontoelaatbaar. De gebeurtenissen in de Schilderswijk in de zomer van 2014 zijn daar een voorbeeld van.'

In demonstraties mag niet alles

Hij steunt het tijdelijk demonstratieverbod in de wijk. 'Wanneer groepen op zodanige wijze hun overtuigingen uitdragen dat anderen in hun vrijheid worden beknot, vindt deze vrijheid haar begrenzing', aldus Asscher.

Deel dit artikel: