Ganzenoverlast maakt provincie wanhopig: niets helpt!

DEN HAAG - De overlast van ganzen in Zuid-Holland dreigt langzamerhand een onoplosbaar probleem te worden. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

Er worden jaarlijks tienduizend ganzen afgeschoten, de nek omgedraaid of vergast. Maar de hoeveelheid dieren neemt niet af. Volgens provinciebestuurder Han Weber is er te lang niet ingegrepen, omdat het doden van ganzen zielig zou zijn.

Verder is er in Zuid-Holland zoveel nieuwe natuur aangelegd dat de vogels zich erg thuis zijn gaan voelen. De ganzen doen zich te goed aan eiwitrijke grassen die de afgelopen jaren veel zijn geplant. Boeren lijden grote schade door de ganzen: er wordt jaarlijks een miljoen euro aan vergoedingen uitgekeerd.

'Boter op hoofd'

In het debat zei de VVD dat de toename van het aantal ganzen is te wijten aan 'onverstandig natuurbeleid'. De natuurgebieden zijn aantrekkelijke broedplaatsen geworden. 'We hebben dus zelf van de trekvogel een standvogel gemaakt. We haddden boter op ons hoofd', aldus de VVD. Volgens de Partij voor de Dieren is Zuid-Holland een soort luilekkerland geworden voor de ganzen, een 'tafeltje dek je'.

Het onderwerp van de ganzenoverlast leeft enorm bij de bevolking. PvdA is bedolven door tientallen mailtjes van mensen die vroegen om meer actie van de provincie. De Partij voor de Dieren stelde voor om tienduizend hectare aan speciale rustgebieden voor de ganzen aan te leggen. Statenlid Bart Brands vatte het debat samen als 'gehuil van linkse wolven'.

Natuur is sterker

De actiegroep 'Stop de ganzenmoord' uit Noordwijkerhout deed nog een klemmend beroep op de politiek om een einde te maken aan de zinloze afschot. De burgers presenteerde tien 'gulden ganzen regels'. Belangrijkste daarvan is: 'de natuur is sterker dan de mens, de gans zal winnen'.

 

Deel dit artikel: