Actievoerders zaterdag definitief niet naar Schilderswijk

DEN HAAG - De extreemrechtse NVU en het linkse Comité Samen tegen Racisme mogen aanstaande zaterdag definitief niet door de Haagse Schilderswijk lopen. Dat bepaalde de rechter woensdag.

Zaterdag zijn er maar liefst 5 demonstraties in de stad, allemaal naar aanleiding van een anti-IS-demonstratie op 10 augustus. Toen kwam het tot een confrontatie tussen de demonstranten, bewoners van de Schilderswijk en de ME.

Het Comité Samen tegen Racisme en de NVU wilden een route door de Schilderswijk lopen, maar volgens de rechter is het voor de gemeente Den Haag niet mogelijk om alle vijf demonstraties door de stad te laten lopen. Alleen een 'staande manifestatie' is daarom toegestaan.

Het Comité moet nu demonstreren op Plein 1813, de NVU zal op de Koekamp zijn spandoeken uitrollen.

Reactie gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag laat weten: 'De rechter heeft gesproken, de beperkingen gelden. De demonstranten mogen niet door de stad lopen en ze mogen niet in woonwijken.' Er is een kans dat de demonstranten het verbod trotseren en zaterdag toch naar de Schilderswijk proberen te gaan. Daarover zegt een gemeentewoordvoerder: 'We zijn op alle scenario's voorbereid. Als het nodig is, zal er adequaat op worden gereageerd.' Over de precieze maatregelen kan de gemeente echter niets zeggen.

Reactie NVU

Volgens NVU-partijleider Constant Kusters 'is het niet anders.' Wel denkt hij dat 'het demonstratierecht in Nederland is aangetast' door de uitspraak. Hij vreest dat deze uitspraak in de toekomst vaker gebruikt zal worden om demonstraties te verbieden of te beperken.

Deel dit artikel: