Wie is wie? Demonstraties van NVU, AFA en IAVVS in Den Haag

DEN HAAG - Nog voordat ze daadwerkelijk gedemonstreerd hebben, is er veel te doen geweest over de organisaties die zaterdag in Den Haag gaan protesteren. Iedere groep heeft zijn eigen motieven om zich te roeren. En twee organisaties hebben inmiddels al weer afgehaakt.

Pro Patria, opgericht uit woede om de pro-IS-demonstratie in de Schilderswijk op 24 juli, liet vrijdag weten een nieuwe aanvraag in te dienen en af te zien van een uurtje koukleumen zaterdag op een afgelegen grasveld bij het Malieveld. Daar staat wel de neonazistische Nederlandse Volks-Unie (NVU); die wil zijn campagne ‘Baas in eigen land’ kracht bijzetten door aanwezig te zijn. Het Comité Samen tegen Racisme, met voorop de extreem-linkse Anti Fascistische Aktie (AFA), is ook van de partij. De AFA komt meestal als de NVU ook komt. En dan is er nog de Internet Against Vertical Video Syndrome (IAVVS), een ludieke actie van de website GeenStijl. De Muslim Defence League, die de Schilderswijk wilde afschermen van extreem-rechtse activitisten, was donderdag al afgehaakt na doodsbedreigingen.

Beperkingen

Om ‘confrontaties en provocaties’ te voorkomen, zoals bij de uit de hand gelopen demonstratie in de Schilderswijk op 10 augustus, besloot burgemeester Jozias van Aartsen dat Pro Patria, het Comité Samen tegen Racisme en de NVU niet de door hen aangevraagde route door de stad kunnen lopen. In plaats daarvan hebben de demonstranten nu allemaal hun eigen plek in de stad. De Muslim Defence League en het IAVVS kregen geen beperkingen opgelegd. Het Comité en de NVU stapten woensdag 18 september naar de rechter om via een voorlopige voorziening toch hun geplande routes door de stad te lopen maar werden niet in hun gelijk gesteld. De Muslim Defence League zag donderdag al af van de demonstratie na doodsbedreigingen. Pro Patria volgde vrijdag vanwege de toegewezen plek.

Kettingreactie

Na de eerste aanmelding van Pro Patria voor een Mars voor de Vrijheid door de Schilderswijk en Transvaal volgde een kettingreactie van organisaties die tegen en met elkaar wilden gaan demonstreren. Omroep West berichtte al eerder over de herkomst en achtergronden van Pro Patria. Hieronder een overzicht van de deelnemende organisaties en hun motieven.

Pro Patria

Pro Patria Nederland is 25 juli opgericht, een dag na de demonstratie waarbij 'Dood aan de joden' werd geroepen door IS-aanhangers. De verzamelgroep wil laten zien dat ‘voor deze Nederlanders de maat vol is met ISIS aanhang in ons land’, zo staat op de Facebookpagina te lezen. Hiermee richt de organisatie zich op een breed publiek. Maar uit de berichtgeving van Omroep West op 10 september komt naar voren dat Pro Patria nauwe banden met de rechts-extremistische organisaties Identitair Verzet en Voorpost onderhoudt. Pro Patria had zaterdag een demonstratieplek op de Koekamp toegewezen gekregen.

Nederlandse Volks Unie

Op haar website meldt de Nederlandse Volk Unie dat ‘Den Haag een van de eerste steden is die wij aandoen in een campagne tegen de jihadistische islam ofwel baas in eigen land! Demonstraties in andere steden zullen de komende maanden volgen om mensen te wijzen op het gevaar van de jihadistische islam!’ De NVU noemt zichzelf volksnationalistisch en valt volgens de AIVD onder de rechts-extremistische groeperingen.

Germaans-christelijke cultuur

De partij wil als artikel 1 in de Nederlandse grondwet opnemen dat de Germaans-christelijke cultuur dominant moet blijven, ze wil een onmiddellijke immigratiestop, onmiddellijke uitzetting van criminele, illegale en werkloze vreemdelingen en stopzetting van de bouw van nieuwe synagogen, moskeeën en hindoetempels. Ook de NVU is betrokken geweest bij gewelddadige confrontaties. De organisatie heeft neonazistische banden en is in het verleden door justitie veroordeeld voor het overtreden van de racismewet. Ook de NVU heeft zaterdag een plek op de Koekamp. 

Comité Samen Tegen Racisme

Het Comité Samen Tegen Racisme is opgezet door de Anti Fascistische Actie. AFA is een extreemlinks landelijk netwerk van lokale groepen en contacten dat strijdt tegen ‘racistische en fascistische partijen, groeperingen en verrechtsend overheidsbeleid’. De groei van georganiseerd extreem-rechts was aanleiding voor de oprichting. Waar een, in de ogen van AFA, extreem-rechtse groepering demonstreert, duiken zij op. De tegendemonstraties leiden soms tot harde gewelddadige confrontaties waarbij de Mobiele Eenheid moet ingrijpen. Op zaterdag 20 september demonstreren verschillende organisaties met AFA mee die zich hebben gebundeld in het Comité Samen Tegen Racisme In totaal 29 groeperingen vallen hieronder, zoals de jongerenafdeling van de Haagse Stadspartij Jong en Lenig.

Islamofobie

Op haar website geeft AFA aan dat de demonstratie van Pro Patria  in de Haagse schilderswijk ‘zogenaamd ‘tegen moslimfundalisme was maar uiteindelijk gericht bleek tegen alle islamistische buurtbewoners in de Schilderswijk'. De AIVD plaatst de AFA onder de groeperingen met een links-extremistisch karakter. Het Comité Samen Tegen Racisme verzet zich tegen organisaties als Pro Patria en de Nederlandse Volksunie, maar demonstreert ook tegen racisme en discriminatie in het algemeen. In de aankondiging van de actie worden het asielbeleid, Zwarte Piet en islamofobie genoemd.

Muslim Defence League Holland

De Muslim Defence League Holland (MDL) wilde zaterdag demonstreren ‘tegen racisme en discriminatie van de moslimgemeenschap’. Bij de informatiestand op het Spuiplein zouden flyers, boeken en korans worden uitgedeeld. Deze organisatie noemt zichzelf op Facebook ‘een beweging met een Islamitische achtergrond die zich inzet voor de belangen van de moslims in Nederland door dit te verdedigen daar waar nodig is'.

Schilderswijk

Opmerkelijk was de volgende opmerking van de Muslim Defence League op de Facebookpagina: ‘IS en wij zijn soennieten dus wij zijn broeders van elkaar. In plaats van tegen onze broeders te demonstreren dienen wij onze broeders te helpen, ongeacht of ze nu onderdrukken of onderdrukt worden.’ Aanvoerder Ibn Adam heeft hierover tegen Omroep West gezegd dat hij zich ‘niet helemaal kan vinden in wat er in Irak gebeurt’. ‘IS heeft domme dingen gedaan, zoals de jodenhaat en het afhakken van hoofden. Daardoor moeten wij nu onze moslimbroeders in de Schilderswijk beschermen.’ De groepering wilde aanvankelijk ook naar de Schilderswijk trekken als daar rechts-extremisten gesignaleerd zouden worden. Zij werden hierin gesteund door de Haagse Partij van de Eenheid.

Geen demonstratie

De MDL besloot donderdag om niet op het Spuiplein aanwezig te zijn. Ibn Adam zou telefonisch vier keer met de dood bedreigd zijn. 'Onze stands zouden moeten worden omringd met beveiligingsmensen', vertelde Ibn Adam aan Omroep West. 'Daardoor kunnen wij onze boodschap niet meer naar buiten brengen.'

Internet Against Vertical Video Syndrome (IAVVS)

De website GeenStijl noemt de demonstraties van de tientallen maatschappelijke en religieuze organisaties op 20 september een ‘nationaal boosmensenfestijn’. Volgens GeenStijl zullen ‘vlaggen en vaandels wapperen, dubieuze kreten galmen en de ME zal paraat zijn'. GeenStijl wil ook gebruikmaken van het recht op demonstreren en een einde maken aan verticaal opgenomen video’s, het zogenoemde ‘Vertical Video Syndrome (VVS)’. GeenStijl kreeg geen beperkingen opgelegd en gaat demonstreren bij de Koekamplaan.

 

 

 

 

 

Live verslag op Omroep West

Omroep West heeft zaterdag een aangepaste programmering vanwege de vier geplande demonstraties in Den Haag. Ook is er veel aandacht voor evenementen die op dezelfde dag worden georganiseerd, zoals de Vredesloop. Niet alleen zijn er extra uitzendingen op radio en televisie, ook op de website omroepwest.nl en de Omroep West app is er veel aandacht voor al deze gebeurtenissen.