'Dutch Defence League wilde moslimdemonstranten doodschieten op Spuiplein'

DEN HAAG - Leider Ismael ibn Adam van de Muslim Defence League zegt dat de doodsbedreigingen aan het adres van zijn organisatie uit de hoek van de Dutch Defence League komen. Dat verklaart hij in een interview met Omroep West.
De doodsbedreigingen zijn voor Ibn Adam de reden geweest om de stekker uit zijn geplande manifestatie te trekken, aanstaande zaterdag op het Spuiplein in Den Haag. De bedreiger zou zich aan de telefoon geïdentificeerd hebben als een lid van de Dutch Defence League. Volgens Ibn Adam dreigde de beller om mensen op het Spuiplein dood te schieten tijdens de demonstratie van Muslim Defence League.
Dat het zou gaan om de Dutch Defense League (DDL) is opvallend. Volgens de jaarverslagen van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is de groepering al in 2011 opgeheven. De AIVD schrijft dat jaar over de Nederlandse tegenhanger van de veel grotere English Defence League: 'De DDL bleek uiteindelijk op de activiteiten van één persoon te drijven en had nauwelijks aanhang.' De groep heeft nog wel een Facebookpagina, waar incidenteel iets op gepost wordt.

'IS nooit bekritiseren'

De Muslim Defense League liet zich de afgelopen weken zelf ook niet onbetuigd in het verharde debat. Op Facebook verschenen enkele berichten die de daden van terreurgroep IS vergoelijkten. Zo schreef de groep: ‘IS en wij zijn soennieten dus wij zijn broeders van elkaar. In plaats van tegen onze broeders te demonstreren dienen wij onze broeders te helpen, ongeacht of ze nu onderdrukken of onderdrukt worden.’ Ibn Adam neemt geen afstand van die uitspraken. 'Wij zetten natuurlijk wel vraagtekens bij de verhalen over onthoofdingen en verkrachtingen, maar we zullen IS nooit bekritiseren', aldus de Almeerder.
Eerder deze week had de Muslim Defence League al aangekondigd de manifestatie op het Spuiplein 'te versoberen'. Gastsprekers waren afgezegd en er zou alleen nog een informatiestand komen. Dat is nu ook afgeblazen. Ibn Adam zegt zich nu te gaan richten op een demonstratie in Purmerend, als steun aan een daar geplande islamitische school.
De Dutch Defense League spreekt de uitlatingen van Ibn Adam tegen en noemt het verhaal 'gelogen'. Een woordvoerder benadrukt tegen geweld te zijn.