Protestdag in Den Haag maar Pro Patria en Muslim Defence League doen niet mee

DEN HAAG - De gemeente Den Haag staat zaterdag in het teken van langverwachte protesten. Op vier plekken in de stad wordt gedemonstreerd, door nationalisten, antifascisten, Koerden en de site GeenStijl. Maar de twee meest omstreden manifestaties van de Muslim Defence League en de nationalisten van Pro Patria zijn op het laatste moment afgelast.

Pro Patria liep begin augustus door de Schilderswijk, daarbij braken rellen uit. De groep wilde het protest zaterdag herhalen. Anderen kondigden daarop ook protesten aan. Uit angst voor ongeregeldheden verbood Den Haag alle demonstraties in woonwijken. Pro Patria moest het doen met een veldje bij station Den Haag Centraal, maar de groep meldde zich vrijdag af. Donderdag was de Muslim Defence League afgehaakt, naar eigen zeggen wegens bedreigingen.

Vier demonstraties

Uiteindelijk zijn vier demonstraties overgebleven. De Nederlandse Volks-Unie staat bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Anti-Fascistische Actie betoogt ten noorden van het centrum en Koerden mogen naast het Haagse stadhuis staan. Bij het Malieveld is er een ludiek protest van de site GeenStijl tegen mensen die hun camera 'verkeerd' houden bij het filmen. Elke demonstratie trekt waarschijnlijk een paar honderd mensen.

 

Deel dit artikel: