Youp van 't Hek dreigt gemeente Leidschendam-Voorburg te gaan 'stalken' vanwege begraafplaats

DEN HAAG - Cabaretier Youp van 't Hek heeft zijn pijlen gericht op de gemeente Leidschendam-Voorburg. De Amsterdammer windt zich op over een kwestie rond de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan in Voorburg. De zaak draait om een grafsteen die 6,5 centimeter te breed is.

Volgens de zoon van de overledene moet de sluitsteen van een urnenkelder sinds 2004 in Voorburg aan allerlei eisen voldoen. Zo mag deze maximaal 40 bij 40 centimeter zijn. Ook zijn uitsluitend vierkante exemplaren toegestaan.

De man moest naar de rechter stappen om de gemeente zover te krijgen dat de grafsteen alsnog geplaatst mocht worden. Dat bleek eerder deze week uit een artikel in AD Haagsche Courant.

Ambtenarendorp

In zijn column veegt van 't Hek de vloer aan met de gemeente Leidschendam-Voorburg. 'Voorburg is een ambtenarendorp, bijna iedereen werkt bij een van de Haagse ministeries en heeft tijdens zijn of haar leven alles goed voor elkaar', schrijft van 't Hek. 'En na zo'n overzichtelijk leven wil je rusten op een sober grijstint poespasloos kerkhof, met zoveel mogelijk ambtenaren onder elkaar.'

De columnist kondigt aan mee te gaan naar de rechtbank, mocht de gemeente in hoger beroep gaan. 'En dan ga ik alleen maar lachen. Keihard lachen. Bulderen, proesten, gieren. Elke keer als de advocaat van de gemeente het woord voert, sla ik me op de publieke tribune op de knieën van de pret.'

'Leven burgemeester niet zinloos'

Mocht de gemeente de zaak in hoger beroep winnen, dan zal van 't Hek de gemeente feliciteren. Ook heeft hij aangekondigd burgemeester van der Sluijs wekenlang te noemen in zijn column. 'En hem uitleggen dat zijn leven niet zinloos is geweest, omdat hij de eenheid op de Oosterbegraafplaats heeft weten te bewaren', zo schrijft de columnist.

Daarnaast zal hij als hij in het plaatselijke theater speelt zeker een half uur stilstaan bij het succes van de gemeente in deze zaak, mocht het tot een overwinning komen. Ook zal het publiek dan voorrekenen wat een dergelijke overwinning gekost heeft, zo kondigt hij aan. 'Ongeveer de helft van de subsidie van dat theatertje! Maar dat geeft niks. Principekwestie!', vervolgt van 't Hek.

Deel dit artikel: