Justitie onderzoekt fraude met anti-jihad subsidies

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie(OM) doet onderzoek naar fraude en corruptie bij tenminste vijf grote anti-radicaliseringsprojecten. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar misbruik van subsidies voor het bestrijden van jihadisme in Nederland. Een woordvoerder van het OM laat weten dat er twee verdachten zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar fraude met subsidies, verstrekt door het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum.
Het gaat volgens betrokkenen om twee anti-radicaliseringsexperts die op 31 juli in Den Haag zijn aangehouden. De een is Forum-programmamanager en PvdA-politicus Halim el Madkouri, de ander de Haagse Berber-activist Farid L. De mannen waren beiden betrokken bij de organisatie van een vijftal 'weerbaarheidsbijeenkomsten' voor ouders van potentiële Syriëgangers in Den Haag, Gouda en Delft.
De aangehouden Hagenaar Farid L. was onder meer betrokken bij een bijeenkomst vorig jaar in Clubhuis De Mussen in de Schilderswijk met 150 moslimvrouwen. De organisatie van de bijeenkomst kostte zo’n 20.000 euro, dat werd betaald door Forum. L. wordt ook verdacht van fraude. De Stichting Netwerk Burger en Rechtsstaat heeft aangifte gedaan tegen hem omdat hij met de bankpas van de stichting dure kleding zou hebben gekocht. De Hagenaar is weer vrijgelaten door de politie, maar is nog wel verdachte. Hij ontkent alle beschuldigingen.