Radicale moslimbeweging wil einde aan 'heksenjacht' op moslims

DEN HAAG - De radicaal islamitische beweging Hizb ut Tahrir (HuT) heeft zondag in Den Haag een bijeenkomst tegen het 'anti-islambeleid' van het kabinet gehouden.
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, PvdA) presenteerden onlangs een pakket maatregelen om radicalisering en jihadisme aan te pakken. Volgens de beweging worden alle moslims door het kabinetsbeleid in een kwaad daglicht gesteld.
Daarmee doelt de beweging onder meer op de 'onterechte' arrestatie van twee gezinnen in Huizen. De ouders worden ervan verdacht naar Syrië te willen reizen om deel te nemen aan terroristische activiteiten. Hun paspoorten werden afgepakt en de kinderen werden uit huis geplaatst.  

'Heksenjacht tegen Nederlandse moslims'

Okay Pala, woordvoerder van Hizb ut Tahrir ('partij van de bevrijding') Nederland, vindt het een schande dat mensen alleen op basis van een verdenking kunnen worden opgepakt. 'En moslimleerlingen worden bijvoorbeeld gemonitord op radicaal gedrag. Of denk aan de kliklijnen die geopend zijn om moslims aan te geven die aan het radicaliseren zijn. Dat creëert een tweespalt in de maatschappij.' De beweging wil de komende tijd een miljoen pamfletten in de Randstad verspreiden om de 'heksenjacht' aan de kaak te stellen.
Hizb ut Tahrir is omstreden, omdat de beweging de democratie verwerpt en geweld zou verheerlijken. Dat laatste bestrijdt HuT zelf. De ideologie van de organisatie bevat 'antiwesterse, antizionistische en anti-integratieve elementen', aldus de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in het jaarverslag van 2010. 

Pleidooi voor verbod Hizb ut Tahrir

In Duitsland zijn de activiteiten van HuT verboden. In Nederland pleit het CDA voor een verbod van de beweging. 'Een organisatie die de grondslagen van waar wij allemaal voor staan - vrede, vrijheid, geweldloosheid - onderuit wil schoffelen met geweld, die heeft hier geen plaats', zei Sybrand van Haersma Buma, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, onlangs in het tv-programma Pauw.
De politiek-islamitische beweging heeft als doel een islamitische staat te vestigen, waar de sharia - islamitische wetgeving - van kracht is. Hizb ut Tahrir zegt niet uit te zijn op de stichting van een kalifaat in Nederland, maar in islamitische landen. Precies dat heeft terreurbeweging IS onlangs gedaan in delen van Irak en Syrië. Maar HuT steunt het zelfverklaarde kalifaat van IS niet. Volgens Pala vertegenwoordigt IS niet de ware islam. 'Wij hebben IS opgeroepen te stoppen met het vermoorden van moslims en minderheden en dat zij zichzelf niet moeten benoemen als Islamitische Staat.'
Bij de bijeenkomst in zalencentrum Opera aan de Haagse Fruitweg waren volgens de organisatie zo'n 250 mensen aanwezig. Vrouwen zaten afgescheiden achterin de zaal. Verschillende sprekers wezen in hun toespraken op het onrecht dat moslims in Nederland en de rest van het Westen wordt aangedaan. HuT acht het opkomen voor de belangen van moslims in het Westen als een van de belangrijkste taken van de organisatie.