Bitje vanaf volgend jaar verplicht voor hockeyers

DEN HAAG - Hockeyers moeten vanaf het seizoen 2015-2016 verplicht een bitje dragen. De maatregel geldt voor alle categorie├źn binnen de sport. Dat heeft de Nederlandse hockeybond KNHB maandag bekendgemaakt.

Het besluit van de KNHB om de mondbeschermer te verplichten komt op advies van de Taskforce Preventie Tandletsel. De taskforce heeft in 2014 de opdracht gekregen van de medische commissie van de KNHB om onderzoek te doen naar de bescherming van tanden.

Uit dat onderzoek bleek dat bijna 6.000 hockeyspelers per jaar tandletsel oplopen. De verwondingen lopen uiteen van een tand door de lip, een gebroken tand, een losse tand, een tand helemaal uit de mond en/of een gebroken kaak. Dat aantal is volgens de bond te veel, daarom heeft de bond besloten om de het bitje te verplichten.

Zeven verloren tanden en gebroken kaak

In 2013 laaide de discussie over het dragen van een bitje op na een incident met de Haagse speler Seve van Ass. Tijdens de wedstrijd tussen zijn club HC Rotterdam en Amsterdam verloor Van Ass zeven tanden en liep hij een gebroken kaak op.

Dat kwam door een wilde actie van Amsterdam-speler Valentin Verga. Na een verloren duel om de bal maakte Verga een slaande beweging met zijn stick en raakte daarbij Van Ass vol in het gezicht. Van Ass droeg in die wedstrijd geen bitje.

Deel dit artikel: