'Zwarte Piet mag geen lichtere kleur krijgen in Zoetermeer!', LHN stelt vragen over Sinterklaasintocht

ZOETERMEER - De Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) in de Zoetermeerste gemeenteraad vindt dat er niets mag veranderen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. De organisatie van de intocht is voornemens Piet een lichtere huidskleur te geven, en een andere tint lippenstift. Verder blijven de oorbellen in de kast. LHN heeft hierover vragen gesteld aan burgemeester en wethouders.

Zoetermeer sluit zich met de aanpassingen aan bij de zwartepietendiscussie, over het uiterlijk van de assistent van Sinterklaas. De LHN roept het college in Zoetermeer, waar zij overigens deel van uitmaakt, op om niets te veranderen aan Zwarte Piet. De partij noemt Zwarte Piet een 'oer-Hollandsche traditie'. De organisatie van de intocht is in handen van VP Stadshart Zoetermeer.

Hoewel het nog een paar weken duurt voordat Sinterklaas aanmeert in Gouda, staat het onderwerp 'Zwarte Piet' al tijden hoog op de agenda. PVV-voorman Geert Wilders stelde onlangs een zogenoemde zwartepietenwet voor, die het traditionele uiterlijk van de pieterman moet 'beschermen'.

Gevoelig onderwerp

Het onderwerp ligt gevoelig. Tegenstanders van Zwarte Piet zien in de figuur een rechtvaardiging van de transatlantische slavernij en slavenhandel. Voorstanders zien Zwarte Piet als een onlosmakelijk onderdeel van het Nederlands historisch en cultureel erfgoed.

ZIE OOK: Luister hier naar 'Zie ginds komt de stoomboot', zonder knecht en roe

 

Deel dit artikel: