‘Zwarte Piet verandert niet in onze regio’

DEN HAAG - Ellenlange discussies zijn erover gevoerd; in huiskamers, op sociale media, in kranten en op de werkvloer. Is Zwarte Piet nu wel of niet discriminerend en moet-ie wel of niet veranderen? Wie bang was dat alle reuring ook daadwerkelijk tot een aangepast Sinterklaasfeest zou leiden, kan opgelucht ademhalen. Want volgens een belrondje van NRC is er maar een handjevol gemeenten in Nederland dat de Sinterklaasintocht aanpast.

In Den Haag, Leiden en Zoetermeer blijft de intocht zoals hij was. Dat betekent in het geval van Zoetermeer en Den Haag wel dat het gaat om een bont gezelschap van Pieten. Dus niet alleen de traditionele Pieten  zingen en springen daar blij in het rond, maar ook bijvoorbeeld een Elvis-Piet (mét vetkuif en wit jumpsuit), een burgemeester-Piet compleet met ambtsketen en een opa-Piet met rollator.

‘Geen klachten over Zwarte Piet’

Op 16 oktober spreekt de Raad van State zich opnieuw uit over de Pietenkwestie in het hoger beroep dat de gemeente Amsterdam heeft aangespannen. Volgens NRC maakt het de meeste Sinterklaascomités en gemeenten niet uit wat de uitkomst daarvan is. Ze zien het hoger beroep vooral als een Amsterdamse kwestie. Ze luisteren naar hun eigen inwoners en zeggen geen klachten te hebben binnengekregen over Zwarte Piet.

Deel dit artikel: