Haagse raad kritisch over multifunctioneel centrum Transvaal

DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad is kritisch over de bouw van een groot multifunctioneel centrum in de wijk Transvaal. Verschillende partijen vrezen dat winkels in het 23.500 vierkante meter grote centrum de middenstand in de nabijgelegen Paul Krugerlaan ‘wegconcurreert’. Ook zijn ze bang dat er wordt gebouwd voor de leegstand, aangezien al veel winkelpanden in de stad leeg staan.
Het nieuwe gebouw komt op de hoek van de Delftselaan en de De Heemstraat, waar nu een bouwmarkt is gevestigd. In het pand komen onder meer bedrijven, woningen, detailhandel, horeca en ateliers waar ambachtelijk werk wordt gedaan. Het centrum moet het nieuwe bruisende hart van Transvaal worden en maakt onderdeel uit van het ‘masterplan Lijn 11-zone’, dat de economie van Transvaal en de Schilderswijk moet versterken.
Een paar weken geleden lieten ondernemers uit de omgeving per brief weten dat zij zich zorgen te maken over de bouw van de ‘Medina’, zoals de ontwikkelaar van het project het centrum noemt. ‘Op de Paul Krugerlaan zitten nu prachtige bruidsmodewinkels. Ondanks de moeilijke tijden overleven ze, maar ze zien met de medina nieuwe concurrentie ontstaan’, zegt PvdA-raadslid Rajesh Ramnewash.

‘Centrum moet iets toevoegen’

De PvdA wil niet dat het hele plan wordt afgeblazen. ‘Er komen daar 650 banen bij als deze ontwikkeling doorgaat, dat is goed voor dit gebied. Maar er moeten andere type winkels komen dan die nu op de Paul Krugerlaan zijn gevestigd.’ Ramnewash denkt bijvoorbeeld aan een groot warenhuis.
Wethouder Joris Wijsmuller (stadsontwikkeling, Haagse Stadspartij) deelt de zorgen van de gemeenteraad. Hij wil dat het ‘Multicultureel Vrijetijds Centrum’, zoals de gemeente het gebouw officieel noemt, echt iets ‘toevoegt’ aan het gebied. ‘De ontwikkelaar moet ook aan de gemeente bewijzen dat hij een project met deze omvang gevuld gaat krijgen.’ Als blijkt dat dat niet het geval is kan de gemeente kan nog wel onder centrum uit, zegt Wijsmuller.

‘Megalomaan project’

Uit een gesprek met ontwikkelaar Medina Real Estate Company B.V. concludeert Wijsmuller dat het bedrijf de bouw van het centrum ziet zitten. De wethouder hoopt dat de bouw van het centrum doorgaat, vanwege de werkgelegenheid die het zou opleveren.
De bouwkosten komen voor rekening van Medina Real Estate Company, maar de gemeente legt wel 2,7 miljoen euro toe op de grondexploitatie. In de Haagse raad is weinig enthousiasme over het plan. Vooral de oppositie is kritisch. ChristenUnie/SGP spreekt van een ‘megalomaan’ project, de PVV denkt dat de ‘Medina’ bij zal dragen aan de ‘islamisering van de stad’.