Naaktfoto's van je ex op internet zetten? Boete betalen!

DEN HAAG - Naaktfoto's op internet, scheldkanonnades op Facebook en andere online zwartmakerij. Een echtscheiding, of het verbreken van een relatie, gaat soms gepaard met het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van de ex-partner, bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. Echtparen en samenwonende stellen kunnen voortaan juridisch laten vastleggen dat ze elkaar niet zwartmaken via sociale media als de liefde is bekoeld.
Notarissen bieden klanten bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten en echtscheidingsconvenanten een sociale media-clausule aan. Hiermee kan onder meer moddergooien en het publiceren van naaktfoto's van de ex worden voorkomen, meldt het Netwerk Notarissen, met kantoren in onder meer Den Haag, Leiden en Katwijk, donderdag.
Vrijwel iedereen maakt gebruik van sociale media en dus is het logisch dat de onlinereputatie via kanalen als Facebook en Twitter een grotere rol gaat spelen in scheidingszaken, aldus de notarissen. Overtreedt de ex de gemaakte afspraken in de clausule dan moet hij of zij aan de ex-partner een flinke boete betalen. Wie weigert te betalen, kan voor de rechter worden gedaagd.