Burgemeester Gouda over anti-Zwarte Pietdemonstratie: 'Sinterklaasintocht mag niet in gevaar komen!'

GOUDA - Burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) staat niet toe dat de openbare orde en veiligheid tijdens de intocht van Sinterklaas in gevaar komt. De goedheiligman komt op 15 november aan in Gouda.

Burgemeester Schoenmaker reageert daarmee op de aangekondigde demonstratie van een groepering die zich tegen het uiterlijk van Zwarte Piet keert. Volgens hen is Zwarte Piet een verkapte goedkeuring van de transatlantische slavernij en slavenhandel, en moet het uiterlijk van de assistent van Sinterklaas aangepast worden. 'We zullen dit in de gaten houden en passende maatregelen nemen', aldus Schoenmaker.

De NTR, de publieke omroep die het spektakel op televisie uitzendt, wil niet inhoudelijk reageren, maar laat wel doorschemeren dat het uiterlijk van Piet wel eens zou kunnen veranderen. 'De gevolgen die de discussie heeft voor de traditie en beleving van het Sinterklaasfeest in de samenleving zullen ook hun weerslag vinden in onze programma's. Over de mate waarin en de wijze waarop doen wij van tevoren geen mededelingen. Dat zal vanzelf uit de programma’s blijken', aldus een woordvoerder van de omroep.

Deel dit artikel: