Nieuwkoper raakt legerpet van gesneuvelde vader na 70 jaar kwijt

NIEUWKOOP - Een speciaal aangeschaft legeruniform van een Engelse kapitein aan, de riem van je gesneuvelde vader om en zijn pet op je oren. Samen met twee vrienden reed Nieuwkoper Richard Foster-Dingley afgelopen zaterdag mee met de herdenking van Operatie Market Garden, het geallieerde offensief bij Arnhem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het was een mooie dag met duizenden mensen langs de kant van de weg. Tot het moment dat Foster-Dingley de pet op de achterbank van de auto legde en het 70 jaar oude erfstuk verdween.
De pet was, samen met wat foto’s, een set knopen en de riem van zijn uniform, het enige dat Foster-Dingley nog had van zijn vader, die hij nooit gekend heeft. Zijn vader was kapitein in het Engelse leger en sneuvelde op 27 juni 1944 in Normandië, zo’n twee maanden voor de Operatie Market Garden. En zes maanden voordat Richard Foster-Dingley geboren werd.
Richard Foster-Dingley had zich verheugd op de herdenking. ‘Ik dacht dat het een leuk moment was om zijn plaats in te nemen en te zien hoe mensen dat ervaren.’ En het was een mooie dag. ‘Je ziet de reactie van de mensen die langs de weg stonden. Op elke hoek van de weg stonden ze met borden met ‘Thank you’ erop. Veteranen en jonge mensen door elkaar. Ik heb duizenden mensen gezien.’

Een toevallige foto van de pet

Zo’n tien minuten voor vertrek uit Nijmegen had Foster-Dingley de pet nog en legde hij hem alvast op de achterbank. Daar maakte hij zelfs een foto van. Laat op de avond merkte Foster-Dingley pas op dat de pet weg was. ‘Hij zal wel meegenomen zijn of uit de auto gewaaid. Als iemand hem heeft meegenomen, geeft hij hem vast niet terug.’
Zijn dochter plaatste woensdag een bericht op Facebook waarin ze vraagt om naar de pet uit te kijken. ‘Ik vind het zo vervelend voor hem en het spookt de hele dag door mijn hoofd. Het zou zo mooi zijn als dit stukje geschiedenis weer terug is waar het hoort.’ Een dag later is het bericht al zo’n drieduizend keer gedeeld en opgepikt door verschillende media.

Te donker om te zoeken

Foster-Dingley kwam er pas 's avonds achter dat de pet verdwenen was. Het was toen te donker om tussen de route tussen Nijmegen en Berghaven, waar de pet mogelijk uit de auto gewaaid is, te gaan zoeken. Maar op deze manier zou de pet toch gevonden moeten kunnen worden.