Bomen kappen in Bentwoud maakt bos gezond

BENTHUIZEN - Heb je als boom net de puberleeftijd bereikt, word je gekapt. Dat overkomt tientallen bomen in het jonge bos ten oosten van Zoetermeer. Mannen met schurende kettingzagen trekken donderdag het bos in om het uit te dunnen.
Volgens boswachter Linda Groeneveld lijkt het tegenstrijdig dat nieuw aangeplante bomen worden gekapt, maar is het voor de ontwikkeling van het bos beter. 15 Jaar geleden werd het Bentwoud dicht op elkaar aangeplant. Rijtje voor rijtje naast elkaar.
‘Het is nu tijd om de bomen de ruimte te geven om verder te groeien naar volwassenheid. Het kappen maakt het bos juist mooi en gezond. Nu zitten de bomen elkaar in de weg. Het was de hoogste tijd om met het uitdunnen te beginnen’, zegt de boswachter van Staatsbosbeheer.  Eerst worden er paden gezaagd, zogenaamde dunningspaden, waarover later in het jaar grover geschut het bos in kan om bomen te kappen.
Het Bentwoud maak deel uit van het nationaal landschap het Groene Hart. Er zijn twintig nationale landschappen in Nederland. Samen vertellen ze hoe de mens ons land heeft gevormd en benut.