Knallende opening Zuiderstrandtheater Den Haag

DEN HAAG - Met enorm harde knallen heeft het Zuiderstrandtheater op het voormalige Norfolkterrein in Scheveningen donderdag zijn deuren geopend.
Het ritmische vuurwerk Mascleta uit de Spaande stad Valencia zorgde voor heel wat bezorgde reacties. De combinatie van vuurwerk, licht en muziek was tot in de verre omtrek te horen. Het zorgde onder omwonenden voor onrust.
'Veel mensen zijn behoorlijk geschrokken van het zware vuurwerk met snelopeenvolgende dreunen. Mensen gingen geschrokken buiten kijken en belden 112',  twittert ANP-fotograaf Bob van Keulen. En chef marketing van gemeente Den Haag Ernst van de Berg schrijft op Twitter: 'Ik hoorde het in Mariahoeve. De stoelen thuis staan te beven van de schrik.' Fractievoorzitter van het CDA Danielle Koster twittert: 'Nou mensen, die boze geesten zijn nu echt wel weg bij Zuiderstrandtheater! Succes op deze mooie plek!'

Tijdelijk theater

Het tijdelijke theater in Scheveningen zou het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater huisvesten gedurende de bouw van wat het 'Cultuurpaleis' is gaan heten. Maar dat Cultuurpaleis ging niet door.
In de formatie van een nieuw college van burgemeester en wethouders is het oude plan voor een nieuw cultureel centrum aan het Spuiplein gesneuveld. Over een nieuw Cultuurpaleis wordt nog nagedacht, maar de bouw is in elk geval zeker een jaar uitgesteld. Het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater hebben geen vervangende huisvesting nodig.
De oorspronkelijke functie van het Zuiderstrandtheater is daarmee verloren gegaan, en dus moest het theater op zoek naar een nieuwe bestemming. Drie maanden geleden was er nog een leeg programma, maar nu staan er naar eigen zeggen al tal van leuke culturele evenementen op de rol.

TodaysArt Festival

Een van die evenementen is de tiende editie van het TodaysArt Festival. Ook dat festival werd donderdag met de daglicht vuurwerkvoorstelling geopend.