Eigenaar geel huisje Lekkerkerk moet alsnog vergunning aanvragen

LEKKERKERK - De eigenaar van het geel geverfde huisje in Lekkerkerk moet alsnog een vergunning aanvragen voor die gevelkleur. Dat is de uitkomst van een gesprek tussen de gemeente en bewoner Hans Terlouw.

Het gele huisje kwam woensdag in het nieuws omdat de gemeente Lekkerkerk vond dat het huisje weer grijs geverfd moet worden omdat het anders niet in het straatbeeld zou passen. In het dorp en op de sociale media werd daar met verontwaardiging op gereageerd. Veel mensen vinden het gele huisje juist mooi.

'Ik kreeg meteen na alle publiciteit een ambtenaar van de gemeente op bezoek', zegt Terlouw. 'Ik heb met hem afgesproken dat ik een vergunning zal aanvragen. Hij kon niks beloven maar zei wel dat de kans aanwezig is dat het geel mag blijven.'

Originele kleur was geel

Terlouw ontdekte bij de restauratie dat de originele kleur van het huisje ook geel was en wilde dat weer in ere herstellen. 'De ambtenaar zei dat ze dat niet konden weten', zegt Terlouw. 'Maar de monumentencommissie zou dat toch juist moeten weten? Zij zijn de experts.'

Beschermd dorpsgezicht

Het gele huisje is deel van het beschermd dorpsgezicht van het Lekdorp. Bewoners zijn daarom verplicht om een vergunning aan te vragen wanneer zij hun woning aan de buitenzijde van kleur willen veranderen. Dat is in eerste instantie niet gebeurd.

In een persbericht schrijft de gemeente Nederlek dat de monumentencommissie het college van burgemeester en wethouders een advies zal gaan geven over de kleur van het huis. Daarna neemt B&W een besluit.

 

Deel dit artikel: