Topkok Henk Savelberg: ‘Ik heb moeten knokken om te overleven’

DEN HAAG - De economische crisis is de belangrijkste reden voor topkok Henk Savelberg om te stoppen met zijn Restaurant-Hotel Savelberg in Voorburg. In WestBusiness presenteert: FRITS! laat Savelberg weten dat hij zeven jaar heeft moeten knokken om te overleven.
Na 25 jaar achter het fornuis te hebben gestaan in Restaurant-Hotel Savelberg vindt de Meesterkok het mooi geweest. Zaterdag kookte hij er zijn laatste diner. De zaak wordt overgenomen door culinair ondernemer Carsten Klint en topkok Ron Blauw.
Als reden voor deze stap noemt Savelberg de economische crisis. ‘Zeven jaar is het al stukken minder in de tophoreca, er zijn te veel restaurants en minder mensen gaan uiteten, vooral de zakendiners zijn teruggelopen.  Ik heb moeten knokken om te overleven.’

Nieuw avontuur in Bangkok

Het afscheid van de topkok in Voorburg betekent echter niet het einde van zijn carrière. Savelberg gaat een nieuw avontuur aan in Bangkok. ‘Azie is booming, de economie is nog steeds goed daar.’ Een vroegere collega die in de Thaise hoofdstad woont, wist de topkok over de streep te trekken. ‘Hij overtuigde mij daar een restaurant te beginnen. We gaan daar exact hetzelfde koken als ik in Nederland deed. Ik vind het uniek dat ik deze kans krijg.’
Naast het restaurant in Bangkok zijn er ook vergevorderde plannen voor een etablissement  in Breda. Het wordt er de komende tijd dan ook niet echt rustiger op voor Meesterkok Savelberg, maar dat vindt hij geen enkel probleem. ‘Ik ben nu 61 jaar. Als ik niets meer ga doen, ben ik binnen een jaar dood. Mijn filosofie is dat werken goed is voor je gezondheid.’