Buurtbewoners willen landgoed Ockenburgh in Den Haag kopen voor één euro

DEN HAAG - Buurtbewoners willen het zwaar vervallen Haagse landgoed voor één euro van de gemeente Den Haag kopen. Het is al jaren onduidelijk wat er met het monumentale landgoed Ockenburgh moet gaan gebeuren.
Al vijftien jaar staat het landgoed in de etalage, maar de gemeente raakt het maar niet kwijt. Momenteel is er 2,5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Op dit moment ligt er een plan van vakantiepark Kijkduin voor de bouw van een hotel, maar buurtbewoners hebben nu zelf een plan B bedacht. Na een volledige historisch verantwoorde restauratie moeten het landhuis, het chalet en de boswachterswoning een compact hotel worden, met een uitgebreid evenementenprogramma en een pluktuin. 
De buurtbewoners pakken het serieus aan met de opgerichte Stichting Buitenplaats Ockenburgh. Door samen te werken met een architect, een fondsenwerver en de plaatselijke scoutingvereniging hopen de buurtbewoners dat de politiek voor hun plan gaat. Michiel Rogier van het CDA is enthousiast over het plan. Ook de Haagse Stadspartij ziet plan B zitten.

Kleinschalig en economisch haalbaar plan

‘Het wordt een kleinschalig, laagdrempelig en economisch haalbaar plan om het Rijksmonument te beschermen en een nieuw leven te gunnen. Het is ideologisch, maar het is doorgerekend door deskundigen en haalbaar‘, aldus Petra Brekelmans.