Kustgemeenten blijven vechten tegen windturbines

Bij Noordwijk wordt een nieuw windpark op zee aangelegd
Bij Noordwijk wordt een nieuw windpark op zee aangelegd © ANP
DEN HAAG - Bewoners in kustgemeenten als Katwijk en Scheveningen blijven vechten tegen windmolens op zee. De stichting Vrije Horizon, waarin de actiegroepen zijn verenigd, hoopt de Tweede Kamer ervan te overtuigen een streep door de plannen te halen.
Het kabinet besloot vrijdag dat er op 18,5 kilometer van de Zuid-Hollandse kust een groot windmolenpark mag worden gebouwd. Volgens bewoners en ondernemers is dat de doodsteek voor het toerisme in de badplaatsen. 'De zonsondergang is dan nog alleen te zien door een hekwerk rond de windmolens heen', stelt de stichting.
Het kabinet denkt dat de horizonvervuiling wel meevalt. De bouw van de windturbines dichterbij de kust is miljarden euro's goedkoper dan energiewinning verder op zee. Dat komt door de kosten voor de elektriciteitsleidingen naar het land.

VVD twijfelt

In de Tweede Kamer hebben de bewoners al steun gekregen van de VVD. Die partij vindt dat de windturbines uit het zicht van de stranden moeten komen. De Kamer houdt in oktober een debat over de groene energie.