Geld ingezameld om families jihadisten te helpen

DEN HAAG - De jihadistische beweging in Nederland en België onderhoudt de gezinnen van jihadisten die in Syrië, Irak of in de gevangenis zitten. Dat blijkt uit informatie die dagblad Trouw heeft achterhaald via sociale media.

Echtgenoten en kinderen worden geholpen met contant geld en boodschappen. De steun is volgens de jihadisten hard nodig omdat uitkeringen worden stopgezet, tegoeden bevroren en omdat advocatenkosten hoog zijn. De overheid probeert jihadisten aan te pakken door hun inkomsten af te knijpen.

Hulp gaat bijvoorbeeld naar Oussama C. (alias Abou Yazeed) en het gezin van Azzedine C. (alias Abou Moussa) uit Den Haag. Beiden zitten vast voor het ronselen van strijders. Azzedine C. werd samen met zijn vrouw opgepakt, zij is inmiddels weer vrij. Oussama C. moet vandaag voor een pro-formazitting voor de rechter verschijnen.

Het geld komt uit inzamelingen, maar er kan ook moreel ondersteuning worden geboden. Zo kunnen kaarten worden bezorgd aan gedetineerden. Hoeveel geld wordt ingezameld is niet duidelijk, maar er worden gezinnen van onderhouden.

Deel dit artikel: