'Stop! Politie!', Zuid-Afrikaanse agent houdt Nuon Solar-team TU Delft staande tijdens race

DELFT - Een oplettende Zuid-Afrikaanse agent wist niet wat hem overkwam, toen hij de zonnewagen Nuna7S, van studenten van de TU Delft, van de weg wilde halen. Het voertuig zag er zo vreemd uit dat hij het van dichtbij wilde bekijken. De studenten lagen juist op kop, toen ze van de agent op de rem moesten. Ook een tweede team moest stoppen, maar dat reed hard door.
Gelukkig kon het Nuon Solar Team snel zijn weg vervolgen nadat ze de juiste papieren konden overhandigen. En ondanks dit tijdelijke oponthoud hielden de studenten de leiding in de race. 'We hebben een tijdje langs de weg gestaan, en we hebben kostbare minuten verloren', aldus teamlid Dirkje Bazuin, 'maar het hoort bij de omstandigheden.' De wagen reed 70 kilometer per uur.
De nummer twee in het klassement heeft na twee dagen de 760 kilometer afgelegd. Dat is 245 kilometer minder dan de Nederlanders, die 1005 kilometer hebben afgelegd.

Zonne-energie

In Zuid-Afrika is de Sasol Solar Challenge zaterdag gestart in Pretoria. De route gaat langs een aantal grote steden en eindigt 4 oktober in Kaapstad. Het doel is om zoveel mogelijk kilometers te rijden met als brandstof alleen zonne-energie.
Het Nuon Solar Team doet voor het eerst mee aan de race in Zuid-Afrika. Bij de World Solar Challenge in Australië waren de studenten met hun wagen Nuna7 al eerder succesvol. Zo wonnen ze in 2013 die race.