Gestolen vogels Avifauna zijn ruim 100.000 euro waard

dubbele neushoornvogel
dubbele neushoornvogel
ALPHEN AAN DEN RIJN - De tropische vogels die zijn gestolen bij Avifauna in Alphen aan den Rijn zijn samen ruim 100.000 euro waard. Twee weken geleden werden ruim dertig zeldzame vogels, waaronder zestien wereldberoemde neushoornvogels, gestolen.
De politie doet onderzoek naar de diefstal in samenwerking met Milieurechercheurs en de NVWA. Dinsdagavond besteedt het Omroep West programma Team West aandacht aan de diefstal.
De inbrekers zijn zeer doelgericht te werk gegaan en wisten de beveiliging van Avifauna te omzeilen. Veel verblijven waren opengebroken en zwaar beschadigd. Het was de inbrekers met name te doen om de wereldberoemde collectie neushoornvogels, waarvan er zestien zijn gestolen.

Illegale circuit

Tot nu toe was onduidelijk hoeveel de vogels precies waard waren. Naast de neushoornvogels zijn er ook enkele toekans, beo's en papegaaiachtigen meegenomen. De neushoornvogels zijn zeer zeldzaam, dus ligt het voor de hand dat deze beestjes veel geld opbrengen in het illegale circuit.
Avifauna denkt dan ook dat de vogels daar aangeboden zullen worden. Omdat de vogels gechipt en geringd zijn, heeft Avifauna goede hoop een deel van de vogels terug te krijgen.

Den Bosch

Eén van de vogels is vorige week gevonden in Den Bosch.  Het is nog onduidelijk hoe de vogel in Den Bosch is terecht gekomen. Volgens een medewerker van het park is de kans klein dat hij van Alphen aan den Rijn naar de Brabantse stad is gevlogen.