Haagse ronselverdachte Oussama C. blijft in voorarrest

DEN HAAG - De 18-jarige Oussama C., verdacht van ronselen voor de jihad, komt nog niet vrij. Dat bepaalde de rechter maandag. Wel 'baart het zorgen' dat hij op de terroristenafdeling vastzit. Het Openbaar Ministerie moet op zoek naar een alternatief.

De jonge Hagenaar wordt verdacht van het ronselen van zeker vijf jonge moslims (20 - 24 jaar) die voor de gewapende strijd zijn afgereisd naar Syrië. Hij zou daarmee zijn begonnen in augustus 2012 en zijn doorgegaan tot zijn aanhouding op 24 juni van dit jaar. C. gebruikte flyers, predikte op straat, voetbalveldjes en tijdens lezingen, en plaatste propaganda op social media en internet.

C. is het met de aantijgingen niet eens. Volgens zijn advocaat Michiel Pestman weet C. niet eens wat hij nu precies fout zou hebben gedaan. Toch is de rechtbank bang voor herhaling, 'gelet op zowel de duur als de aard van de verdenking'. C. moet daarom vast blijven zitten tot 4 november, dan is weer een regiezitting in zijn zaak.

Mensonterend

Volgens Pestman doet het C. geen goed dat hij nu vastzit op de terroristenafdeling (TA) van gevangenis De Schie in Rotterdam, 'een giftige cocktail van isolatie en vernedering'. Hij noemt de ernst van het regime op de TA 'niet te overschatten'.

'Het is geen geschikte plaats om een jongen, een jeugdige in voorlopige hechtenis te houden.' Als het OM aangeeft dat de situatie er 'inderdaad sober' is, doet hij er nog een schepje bovenop. 'Het is er mensonterend.'

Ruzie maken

De officier van justitie geeft aan dat het OM geen andere keus heeft. 'Het is moeilijk hem op een andere afdeling te plaatsen, puur uit veiligheidsoverwegingen.' Mensen van 'dit kaliber' komen automatisch op de TA terecht, legt ze uit. 'Dat is niet ons besluit.'

'We moeten met heel veel mensen ruzie gaan maken om dat voor deze verdachte te veranderen.' Toch is dat wel de opdracht die het OM meekrijgt van de rechter. Voor de regiezitting van 4 november moeten alternatieven zijn bekeken.

Megaproces

Het proces tegen Oussama C. kan op zijn vroegst begin 2015 van start gaan. Het Openbaar Ministerie wil zijn zaak combineren met onder meer die van Azzedine C. en Rudolph H., die ook worden verdacht van ronselen voor de jihad.

Mogelijk komen er nog meer verdachten bij, dat kan de officier van justitie op dit moment nog niet zeggen. Ze denkt dat de rechtbank voor het gecombineerde proces twee weken moet uittrekken.

Deel dit artikel: