Sloop Alphens Thorbeckeplein begonnen

ALPHEN AAN DEN RIJN - Ruim vijf jaar later dan gepland, maar de sloop van de bebouwing rond het Thorbeckeplein in Alphen aan den Rijn is woensdagochtend dan toch begonnen. De parkeergarage is als eerste aan de beurt. Het plein in het stadscentrum wordt de komende jaren vernieuwd.
Het eens zo gezellige Thorbeckeplein heeft de laatste jaren z'n uitstraling verloren. Over vernieuwing is jaren gepraat, maar door de crisis haakte de projectontwikkelaar af en bleek het vervolgens lastig een ander te vinden. Het project liep jaren vertraging op. Uiteindelijk durfde Vorm Holding uit Papendrecht het aan.
De meeste bebouwing rond het plein dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De sloop ervan duurt tot de kerst. Hiervoor zet het Alphense sloopbedrijf Vlasman de komende tijd vijf sloopmachines in. Het sloopafval komt goed terecht: het wordt in de directe omgeving ingezet als ondergrond voor een aantal wegen dat venieuwd wordt.

Nieuwbouw klaar in 2020

Het voormalige Nutsgebouw is één van de weinige gebouwen dat blijft staan. Hier komen horecabedrijven in. Verder komen er ruim zestig nieuwe appartementen en openen er nieuwe winkels de deuren. Het nieuwe Thorbeckeplein zal daarmee wat kleiner zijn dan de huidige opzet.
De nieuwbouw start begin volgend jaar. Als alles goed gaat, is het plein in 2020 helemaal klaar.