Er gloort hoop, maar overname ADO is nog lang niet rond

DEN HAAG - De Chinese overheid heeft de eerste stempels gezet, maar de overname van ADO Den Haag is nog verre van rond. Grootaandeelhouder Mark van der Kallen stelde het bedrijf dat ADO Den Haag wil overnemen, United Vansen, onlangs een ultimatum, maar weet nu al dat het bedrijf niet op korte termijn zal betalen. Over twee weken verloopt de uiterste betalingstermijn.

'Die stempels bevestigen in ieder geval dat het Chinese ministerie met de behandeling van de overname van ADO door United Vansen bezig is, maar het zegt me verder niets', aldus Van der Kallen.

'Het gaat uiteraard om die laatste stempel en het geld (ruim acht miljoen euro, red.) dat op onze rekening moet staan, en dat is er nog altijd niet', vervolgt Van der Kallen. 'Dat kan nog zeker twee weken duren, want de Chinese overheid heeft in deze periode vakantie en dan gebeurt daar niets. Ik heb uiteraard wel laten checken of die vakantie de werkelijke reden van de vertraging is, maar het Chinese ministerie is deze periode echt gesloten'.

Gaat u dan door deze vertraging bij het ministerie in China de betalingstermijn voor United Vansen verlengen?

'Nee, we houden geen rekening met de vakantieperiode daar. Medio oktober moet het geld bij ons op de rekening staan en daar houden we United Vansen aan. Als het geld er dan nog niet is, kijken we in hoeverre er vooruitgang is geboekt door de Chinese overheid en bepalen we hoe we daarop moeten reageren. Inmiddels heb ik persoonlijk contact gehad met meneer Wang (eigenaar United Vansen, red.). Dat levert hoopvolle informatie op, maar nog steeds geen garantie dat de deal rondkomt. Zoals ik al eerder zei, moet het niet te lang duren. Dan zijn we genoodzaakt de deal met de Chinezen af te blazen en gaan we naar andere opties kijken.'

U bevestigde twee weken geleden tegenover Omroep West dat er andere internationale overnamekandidaten zijn, voert u daar inmiddels ook gesprekken mee?

'Er zijn inderdaad meerdere bedrijven die hun interesse kenbaar hebben gemaakt. ADO is voor veel partijen een interessante club, maar er is nog niets concreet. We richten ons nog steeds op de deal met United Vansen. Als die onverhoopt niet doorgaat, gaan we pas met de andere geïnteresseerde partijen om de tafel.'

Gisteren verscheen in de media het verhaal dat het geld voor de overname inmiddels al op de rekening staat van de Engelse bank HBOS. Dat zou een goed teken zijn voor het doorgaan van de deal met ADO.

'Volstrekte onzin. Meneer Wang zal best een internationale bankrekening hebben, maar dat is totaal niet relevant voor de kansen van de overname. Nogmaals: de Chinese overheid moet goedkeuring geven voor de deal en pas dan kan het geld overgemaakt worden. Of dat geld dan van een Chinese of Engelse bankrekening komt, doet er helemaal niet toe.'

In TV West Sport van afgelopen maandag vertelde Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, dat hun correspondent tijdens een zoektocht in China naar United Vansen was gestuit op lege panden en op personeel dat nog nooit van de overname van ADO Den Haag had gehoord.

'Dan hadden ze beter moeten zoeken en naar het juiste pand. Kijk, wij gaan niet over één nacht ijs in deze overname en hebben goed onderzoek gedaan naar United Vansen. We hebben in ons dossier alle jaarstukken en concern-schema's waaruit heel concreet blijkt met welk bedrijf we zaken doen. In de cijfers die we hebben van United Vansen constateren we niets vreemds.

Er zouden ook twijfels zijn over de daadwerkelijke macht van Wang Hui. Hij zou geen grootaandeelhouder of eigenaar zijn van United Vansen en dus ook niet alleen de beslissingen kunnen nemen, onder andere over de deal rond ADO. Wat weet u van zijn status?

'Uit alle bedrijfsinformatie die we hebben blijkt dat hij daadwerkelijk de grootaandeelhouder en eigenaar is van United Vansen. We doen rond deze overname ook alleen maar zaken met meneer Wang.'

Hoe groot schat u op dit moment de kans dat United Vansen daadwerkelijk ADO Den Haag gaat overnemen?

'Ik schat het in op 80 procent. Ik blijf positief, ook door de laatste informatie die ik nu persoonlijk van meneer Wang heb gekregen waaruit blijkt dat de Chinese overheid ermee bezig is. Maar de tijd is de grootste vijand want we houden vooralsnog vast aan medio oktober als betalingstermijn. We kunnen bij ADO niet alsmaar blijven wachten'.

Deel dit artikel: