Delft wil pollers vervangen door systeem van kentekenherkenning

DELFT - Delft wil af van pollers. De beweegbare palen die ervoor zorgen dat auto's niet zomaar kunnen doorrijden, wil de gemeente vervangen door een systeem van kentekenherkenning. 'Dat voorkomt aanrijdschades, geeft minder stagnatie op de weg, is gastvrijer en goedkoper', aldus de gemeente.
De gewraakte pollers in het centrum staan er sinds 2001 om de binnenstad autoluw te maken. De afgelopen jaren zijn er in Delft veel incidenten met de palen geweest: zeker honderden ongevallen, met tienduizenden euro's aan schade tot gevolg.
Volgens het Delftse college zijn de pollers aan vervanging toe. De palen zijn duur in aanschaf en onderhoud, dus is gezocht naar een alternatief. Delft start in november een proef op de Buitenwatersloot en de Rijksstraatweg om ervaring op te doen met het systeem van kentekenherkenning. Automobilisten die niet in het autoluwe gebied mogen rijden, worden gefotografeerd en krijgen een waarschuwing of boete. 
Het is de bedoeling het nieuwe systeem na de proef verder uit te werken en eind 2015 in de binnenstad in te voeren. Dan worden alle beweegbare pollers in Delft (21 in totaal) vervangen.