Unieke vondst bij Spoorzone Delft: ridderhandschoen uit 1359

DELFT - Eindelijk kunnen we hem met eigen ogen zien: de zogenoemde 'harnashandschoen' die enkele jaren geleden in Delft aan het licht kwam tijdens graafwerkzaamheden. Een ridder moet hem zijn verloren in 1359 tijdens het beleg van Delft. Dat is de enige keer dat Delft is belegerd, compleet met ridders, grote katapulten, aanvalstorens en de allereerste kanonnen.

De harnashandschoen is sinds woensdag te zien op een gratis toegankelijke archeologietentoonstelling aan de Barbarasteeg in Delft.

De handschoen maakte deel uit van een riddersuitrusting. Tijdens graafwerkzaamheden kwamen resten van de handschoen boven water. Letterlijk boven water, want hij is gevonden op de plek waar ooit een stadsgracht heeft gelegen.

Bijzonder voorwerp

De archeologen wisten meteen dat ze iets bijzonders in handen hadden, maar hadden geen idee uit welke tijd het voorwerp kwam. Daar waren verschillende onderzoeken voor nodig.

Eén van die onderzoeken was het laten maken van een reconstructie door een deskundige, die de handschoen exact namaakte aan de hand van de resten.

Meer vondsten

Het archeologisch onderzoek rond de Spoorzone ging in 2010 van start. Er is al veel gevonden, zoals de funderingen van stadspoorten, de oudste telescoop van Nederland en resten van een middeleeuwse woning.

In 2015 wordt het treinviaduct gesloopt en kan er verder worden gegraven. Mogelijk wordt er dan nog meer gevonden.

Deel dit artikel: