'Liefdevolle gerechten' moeten integratie bevorderen; samen eten in de Haagse Schilderswijk

DEN HAAG - Thuis 'met liefde' een gerecht maken en dat dan samen met anderen opeten om zo een brug te slaan tussen diverse culturen.

Dat is het idee achter het Nationaal Integratie Diner dat op 9 oktober op 200 plekken in Nederland wordt gehouden. Tijdens de eerste editie, vier jaar geleden, deden er 650 mensen mee. Vorig jaar waren dat er al 10.000. Nu hopen de organisatoren op minimaal 15.000 eters.

Zij komen samen op 200 zeer diverse plekken: in buurthuizen, bij bedrijven, op universiteiten en in ziekenhuizen. In buurthuis de Mussen in de Haagse Schilderswijk is een, volgens de organisatoren, extra bijzonder diner.

Andere kant van medaille

Daar komen ook landelijke en lokale politici aanschuiven. 'De recente gebeurtenissen in de Schilderswijk hebben pijnlijk duidelijk gemaakt dat het extremisme uit het Midden-Oosten onze samenleving niet onberoerd laat. Het Nationaal Integratie Diner wil echter de andere kant van de medaille laten zien: door samen te koken en te eten komen mensen van diverse achtergronden juist bij elkaar', aldus de organisatoren.

Het diner is een initiatief van schoonmaakbedrijf Asito. Dat is een van de grootste werkgevers in Nederland. Er werken 10.000 mensen. Daarvan heeft de helft een niet-Nederlandse achtergrond. 'Spanningen in de samenleving en de politiek? Een deel van ons personeel heeft daar last van', aldus Ron Steenkuijl, directielid van het bedrijf.

Niet kop in zand steken

Volgens hem heeft een discussie over het al dan niet falen van de multiculturele samenleving geen zin. 'Die is een feit. En we moeten als bedrijf niet onze kop in het zand steken, maar onze verantwoordelijkheid nemen. Dat kan door op zoek te gaan naar de kracht van het verschil.'

Het bedrijf wil dat doen door mensen samen aan tafel te brengen. Iedereen kookt zelf een gerecht. Daardoor komt volgens Steenkuijl een gesprek op gang tussen de deelnemers en leren de deelnemers elkaar beter kennen. 'Eten verbindt en verbroedert.'

Geen feest voor elite

Hij is niet bang dat door het uitnodigen van politici, in de Schilderswijk een soort bijeenkomst voor de elite ontstaat, waar de bewoners niet meer bij betrokken zijn. 'Er komen ook heel veel andere mensen.'

Het diner in de Schilderswijk wordt mede-georganiseerd door de stichting Eén Land, Eén Samenleving, die de kracht wil benadrukken van een land waarin mensen met diverse culturele achtergronden samenleven. Ook werkt Resto Van Harte mee. Dat zijn sociale buurtrestaurants waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Deel dit artikel: