Kunstwerk voor Haags stadhuis: islamsculptuur of gezellige, moderne meisjes?

DEN HAAG - Ineens stonden ze daar, twee meisjes met hoofddoek voor de ingang van het Haagse stadhuis. Het nieuwste kunstwerk in de Haagse binnenstad houdt sindsdien de gemoederen bezig, met de PVV voorop.

Veel partijen vinden de strijd van de Haagse PVV tegen het beeld vooral een symbool van de 'overdreven islamofobie' van die partij. 'Als je hier zo over tekeer gaat, dan heb je het goed te pakken. Het gaat om moderne meisjes, met een iPad in de hand die gezellig samen de stad ingaan', vindt D66-fractievoorzitter Tobias Dander.

Maar de PVV zelf gruwt van het standbeeld, zo vlak voor het stadhuis. Een 'islamsculptuur' en ‘een verschrikkelijk object van onderwerping en onderdrukking’, aldus die partij. Dus zien de raadsleden Léon de Jong en Elias van Hees het liever nog vandaag dan morgen van zijn sokkel getrokken.

Onderdeel beeldengalerij

Zij ondervroegen het college recent over het beeld van twee meisjes met een hoofddoekje. En ze wilden weten hoe duur het was. Het kunstwerk 'Vriendinnen' is onderdeel van de in 1990 door kunstenaar Peter Struycken bedachte Beeldengalerij in de Grote Marktstraat, Kalvermarkt en op het Spui, blijkt uit antwoorden van het stadsbestuur.

In de binnenstad staat om de 25 meter een beeld van een toonaangevende Nederlandse beeldhouwer. Zo is 'een lint van in totaal veertig sculpturen ontstaan dat een schakel vormt tussen architectuur, stedenbouw en beeldende kunst', stelt het college.

'Vriendinnen' is een werk van Tony van de Vorst en verbeeldt de 'multiculturele stad Den Haag'. De totale kosten bedroegen 30.000 euro: 6000 voor het ontwerp, de rest voor de uitvoering. Het werd indirect door de gemeente betaald.

'Peperdure islampropaganda'

De PVV is 'furieus' nu de antwoorden op de vragen binnen zijn. Raadslid Van Hees: 'Klaarblijkelijk heeft de Haagse burger zonder medeweten deze peperdure islampropaganda gefinancierd. En als klap op de vuurpijl wordt men nu vlak voor ons stadhuis geconfronteerd met dit gedrocht.' De partij wil dat het beeld wordt weggehaald.

Het stadsbestuur peinst daar niet over. 'Het college is positief over de Beeldengalerij en de diversiteit ervan. Nergens ter wereld bestaat zo’n openluchtgalerij van hedendaagse beeldhouwkunst.'

'Even treurig als voorspelbaar'

Die lijn kan helemaal reken op de steun van D66'er Dander. Hij vindt de opstelling van de PVV 'even treurig als voorspelbaar'. Het raadslid: 'Dit is juist een mooie manier om de actuele samenstelling van de Haagse bevolking op een speelse manier uit te beelden.'

 

Deel dit artikel: