Lancering 'zoetjesraket' Stratos II van TU Delft definitief mislukt

DELFT - Het is studenten van de TU Delft niet gelukt om een raket naar 50 kilometer hoogte schieten op een brandstof van koffiezoetjes, kaarsvet, aluminium snippers en lachgas. Dat bevestigt een woordvoerder van de TU. Vrijdagmiddag om 13.30 uur werd een derde poging gedaan en die mislukte.
Alles ging goed tot een paar seconden voor de lancering. De hoofdklep die ervoor zorgt dat het lachgas onder hoge druk de motor wordt ingespoten weigerde. Hierdoor kon de raket niet opstijgen en werd de lancering afgeblazen.
De zelfontworpen raket wordt aangedreven door een hybride motor. Dat is een techniek waarbij grondstoffen worden gebruikt die ook zijn te vinden in zoetjes, kaarsvet en lachgas.

Teleurgesteld

Woordvoerder Martin Olde zijn de studenten nu erg teleurgesteld. 'We liggen nu even op onze rug in het gras. Voorlopig doen we even niets meer, behalve dan alles opruimen en zorgen dat het hier helemaal veilig is. Later kijken we dan wel wat we verder nog kunnen doen', zegt Olde.
Wanneer er eventueel weer een poging wordt gedaan om de raket alsnog te lanceren is niet bekend. Voorlopig zijn alle verdere pogingen afgeblazen. This is the end of the launch campaign, aldus de livestream van de studenten.