Voorzitter Haags instituut ZonMw wint kwakzalversprijs, maar weigert de onderscheiding

RIJSWIJK - De prijs voor kwakzalver van het jaar gaat naar Pauline Meurs, voorzitter van het instituut ZonMw in Den Haag, dat gezondheidsonderzoek financiert. Zij krijgt de onderscheiding van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

Echt blij is Meurs niet met de zogenoemde Meester Kackadorisprijs. ZonMw aan de Laan van Nieuw Oost-Indië laat in een reactie weten dat ze de prijs niet in ontvangst neemt, omdat 'bij de Vereniging tegen de Kwakzalverij een open discussie volledig ontbreekt'.

'We willen graag een open gesprek over complementaire zorg, dat is zorg die breder is dan de reguliere', zegt de woordvoerder van ZonMw. 'Voor ons is het belangrijk dat behandelingen wetenschappelijk onderbouwd zijn. Het gaat om de effectiviteit van behandelingen. Zo is gebleken dat hypnotherapie voor buikklachten bij kinderen echt effectief is.'

Paranormaal

De reden dat Meurs de prijs krijgt, is onder meer een rapport van ZonMw waaraan 'uitsluitend is meegewerkt door een aantal notoire pro-alternatief denkende figuren, terwijl ook een paranormaal genezeres bijdroeg'.

Meurs is ook hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2007 tot 2013 was Meurs lid van de Eerste Kamer. In september 2007 is zij benoemd tot voorzitter van ZonMw.

 

 

Deel dit artikel: