Nederlands team klaar voor EK curling in Zoetermeer

ZOETERMEER - De Europees kampioenschappen curling (mannen en vrouwen) in de C-categorie beginnen zondag in Zoetermeer. Nederland vaardigt het vrouwenteam af. De mannen zijn er niet bij. Zij komen een divisie hoger uit, in de B-klasse.

Alle EK-wedstrijden worden in de Silverdome gespeeld. Van 5 tot en met 10 oktober zijn er dagelijks vier wedstrijdrondes. Die beginnen om 08.00 uur, 12.00 uur, 16.00 uur en 20.00 uur. Er wordt op drie banen te gelijk gespeeld. Een wedstrijd duurt twee tot 2,5 uur. Nederland speelt zondag om 16.00 uur haar eerste wedstrijd tegen Slovenië.

De nummers één en twee van het EK promoveren naar de tweede divisie. De finale wordt op vrijdag 10 oktober (20.00 uur) afgewerkt tussen de nummers één en twee uit de poulefase. De winnaar plaatst zich direct voor de B-divisie. De verliezer krijgt een dag later om 13.30 uur nog een herkansing tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de nummers drie en vier uit de poulefase.

Het Nederlands team bestaat uit vijf speelsters: Marianne Neeleman (skip), Kimberly Honders (third), Shirley Miog (second), Bonnie Nilhamn (lead) en Ester Romijn (reserve). De skip is de aanvoerder van de ploeg en kiest de strategie. Ook neemt Neeleman de laatste twee stenen voor haar rekening. De lead plaatst de eerste twee stenen, second de derde en vierde steen en third de vijfde en zesde steen.

Spelregels

Een wedstrijd bestaat uit tien ends (ronden). In ieder end spelen de teams om en om hun acht stenen, elke speler twee stenen, vanaf de ene kant van de curlingbaan naar het huis, met gekleurde cirkels in het ijs, aan de overzijde van de baan. De steen wordt gegooid, waarna twee teamgenoten de steen volgen en indien nodig vegen.

Na iedere end wordt de balans opgemaakt als alle zestien stenen zijn gegooid. Het is de bedoeling dat stenen dichter bij het midden van het huis (dolly) liggen dan de stenen van de tegenpartij. Voor elke steen die dichterbij de dolly ligt dan de dichtst bij de dolly liggende steen van de tegenpartij, krijgt een team één punt.

Wedstrijdschema Nederland

Zondag 5 oktober, 16.00 uur: Nederland-Slovenië
Maandag 6 oktober, 20.00 uur: Nederland-Roemenië
Dinsdag 7 oktober, 16.00 uur: Nederland-Slowakije
Woensdag 8 oktober, 08.00 uur: Nederland-Kroatië
Donderdag 9 oktober, 16.00 uur: Nederland-Spanje

Deel dit artikel: