Delftse TU-studenten winnen Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika

DELFT - De zonnewagen Nuna 7S van de TU Delft heeft zaterdagmiddag de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika gewonnen. Op zonne-energie legde de gestroomlijnde wagen van de TU-studenten in acht dagen het meeste aantal kilometers af: 4225,3.
In acht etappes werd van Pretoria, in het noorden van het land, naar Kaapstad in het zuiden gereden. De Nuna 7S won met grote voorsprong, ondanks motorpech en oponthoud door de politie. Tweede werd het Anadolu Solar Team uit Turkije, gevolgd door Team UKZN uit het Zuid-Afrikaanse KwaZulu-Natal.
'Je merkt toch wel dat er een achterstand is qua techniek', zei een woordvoerster van het Nuon Solar Team. Aan de Nederlanders ligt dat in elk geval niet: 'We proberen echt om andere teams te helpen. Al geven we ons geheim natuurlijk niet prijs'.

Wereldtitel

De TU deed voor het eerst mee aan de Sasol Solar Challenge ter voorbereiding op de World Solar Challenge die volgend jaar oktober wordt verreden. Daar willen ze met de verbeterde versie van de Nuna 7 de wereldtitel van 2013 verdedigen.
'Het team heeft laten zien dat de zonnewagen ook deze omstandigheden aan kan. Nuna heeft onstuimig weer zoals regen en storm doorstaan en reed daarnaast probleemloos tussen het drukke verkeer op een vier-baans snelweg'; zei teamleider Mark Hupkens. 'Bovendien bevonden zich in de route steile bergpassen waar Nuna zelfs het topje van wel 1700 meter heeft bereikt.'