Minoes en Tijger helpen mee met muizenonderzoek

Voorbeeldkat
Voorbeeldkat
DEN HAAG - De meeste kattenliefhebbers vinden het niet leuk als Minoes of Tijger weer eens een dode muis voor de voeten van het baasje neerlegt. Maar voor de wetenschap kan de vangst van grote waarde zijn.
Huiskatten spelen dan ook een belangrijke rol in het muizenonderzoek 'Wat vangt de kat?' van het radioprogramma Vroege Vogels en website waarneming.nl.
'Zet u even over de weerzin heen, gooi het lijkje niet meteen weg, maar maak een paar foto's van het slachtoffer', luidt het verzoek aan de kattenbaasjes. De foto kan worden geüpload op de waarneming.nl. 'Zorg in elk geval voor een foto van de zijkant van de muis van kop tot en met staart.'

Muizenexperts

Gespecialiseerde muizenexperts gaan de foto's bekijken en vaststellen om welk soort het gaat. Doel van deze vorm van publiekswetenschap is meer te weten te komen over de leefgebieden en de verspreiding van muizensoorten.
In Nederland wonen onder meer de huismuis, bosmuis, grote bosmuis, aardmuis, dwergmuis, veldmuis, eikelmuis, hazelmuis, dwergmuis en dan zijn er ook nog diverse woelmuizen en spitsmuizen.