Pedoseksueel Benno L. moet enkelband omhouden, maar wordt in Leiden niet meer gecontroleerd

LEIDEN - Pedoseksueel Benno L. moet zijn enkelband omhouden, maar deze zal niet worden 'uitgelezen' in zijn woonplaats Leiden. Dat betekent dat de enkelbandgegevens niet meer mogen worden gebruikt om te kijken of Benno zich aan zijn afspraken houdt. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald.
Het uitlezen van de enkelband van Benno L. in Leiden is geen maatregel die het Openbaar Ministerie in de voorwaarden heeft opgenomen. Daarom mag de band niet worden uitgelezen. De rechter geeft aan dat het wel mogelijk is dat het OM het uitlezen alsnog opneemt in haar voorwaarden. Dan zouden de gegevens wel weer mogen worden gebruikt.
De rechter oordeelt dat het omgangsverbond met minderjarigen van kracht kan blijven, gezien de commotie in Leiden. Bovendien geldt het verbod uitsluitend in Leiden. De rechtbank vindt wel dat het omgangsverbod met kinderen 'onzorgvuldig’ geformuleerd is.

Benno L. moet iets kunnen kopen

Nu mag Benno L. helemaal geen contact hebben met minderjarigen, maar volgens de rechter moet L. wel iets kunnen kopen in een winkel, als daar een minderjarige medewerker achter de kassa staat, bijvoorbeeld. In dat licht moet het omgangsverbod herschreven worden.
Het verbod aan Benno L. om zonder begeleiding in Leiden te zijn, berust op een afspraak tussen Benno L. en de burgemeester. Als Benno L. aanpassing van die afspraak wenst, moet hij zich daarvoor wenden tot de burgemeester, aldus de rechter.

'Vrijheden onnodig ingeperkt'

Benno L. was naar de rechter gestapt omdat hij vindt dat zijn vrijheden onnodig worden ingeperkt door de maatregelen die hem zijn opgelegd. 'Ze worden niet gebruikt waarvoor ze zijn bedoeld', zei zijn advocaat. Maar de landsadvocaat wees erop dat Benno L. zich niet aan afspraken hield en ook slechts op voorwaarden vrij is.
De voormalige zwemleraar uit Den Bosch kwam eind vorig jaar vervroegd vrij. Hij had zes jaar cel opgelegd gekregen voor ontucht met tientallen kinderen, ook zwakbegaafden. Na maanden 'leuren' bij gemeenten kreeg hij in februari de kans zich in Leiden te vestigen.

Protesten in Leiden om Benno L.

Toen bekend werd dat Benno L. in Leiden was toegelaten, volgden protesten. Burgemeester Lenferink zette door en besloot dat Benno L. mocht blijven, maar onder een aantal voorwaarden. Zo mag hij binnen de gemeentegrenzen geen contact hebben met minderjarigen.
Het is al langer bekend dat Benno L. wil verhuizen naar Duitsland, waar hij familie heeft wonen. Hij wilde ook bij de rechter afdwingen dat Nederland meewerkt aan zijn verhuizing (nu verbiedt Nederland L. te verhuizen) en dat hij 10.000 euro schadevergoeding meekrijgt. De rechter heeft die eisen afgewezen.