SP-Kamerlid Sadet Karabulut: 'Demonstratie is een schreeuw om aandacht'

DEN HAAG - SP-Kamerlid Sadet Karabulut, die zelf een Turks-Koerdische achtergrond heeft, denkt dat de actie van de Koerden 'een schreeuw om aandacht' is voor de situatie in Kobani.

'Het is een signaal, ze willen gehoord worden door de Kamer en de internationale gemeenschap', zegt het kamerlid.


Uit angst voor de oprukkende strijders van Islamitische Staat (IS) worden meer dan 2000 Syrische Koerden geëvacueerd uit de Noord-Syrische stad Kobani, bij de Turkse grens. Dat heeft een vertaler van de Syrisch-Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), de belangrijkste Koerdische groepering in Syrië, maandag gezegd.


Volgens de vertaler zijn de extremisten van IS op weg naar het centrum van Kobani. IS hees maandag zijn zwarte vlag al op een gebouw in het oosten van de stad, dicht bij een plaats waar de afgelopen dagen hevig is gevochten. IS en Koerdische strijders vechten al geruime tijd om Kobani (Ayn al-Arab in het Arabisch). In de stad wonen vooral Koerden.


De meeste Nederlandse oppositiepartijen willen opheldering van het kabinet over de situatie in Kobani. In een brief moet het kabinet helder maken wat de internationale coalitie tegen IS onderneemt om de burgers van de stad te beschermen en of het de noodzaak ziet voor de internationale gemeenschap om de burgers daar te beschermen. Nederland steunt de coalitie onder meer met F-16's.

 

Deel dit artikel: