Van Miltenburg in gesprek met Koerden

DEN HAAG - Een delegatie van Koerdische demonstranten heeft maandagnacht een gesprek met Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg gehad. Waar het gesprek concreet over ging en wat de inzet van de Koerden is, is niet bekend.

Honderden Koerden hebben maandagavond het gebouw van de Tweede Kamer bestormd. Zij willen aandacht vragen voor de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani die door terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wordt belegerd.

Tussen de 100 en 150 demonstranten, zo schat de politie in, bevonden zich in de centrale hal. Ze stonden voor de detectiepoortjes, nabij de ingang van het Tweede Kamergebouw aan de Pleinkant. Tientallen agenten vormden een cordon voor het Kamergebouw. Er zitten nog zo'n 50 demonstranten op de stoep voor het gebouw.

Gemoedelijk

Demonstranten scanderen leuzen als 'IS Terrorist' en 'Weg uit Koerdistan' en zeggen dat ze blijven tot Kobani is bevrijd. Op een spandoek staat: Stop met zwijgen, steun Kobani. Volgens de politie verloopt de demonstratie ‘gemoedelijk’. Op het moment van bestormen waren er geen zittingen van de Kamer.

Strijders van IS hebben in het oosten van Kobani de zwarte vlag van hun terreurbeweging gehesen. Uit angst voor IS worden meer dan 2000 Syrische Koerden geëvacueerd uit de stad, zei een vertaler van de belangrijkste Koerdische beweging in Syrië.

Ook demo's in andere landen

Behalve in Nederland protesteren Koerden ook in onder meer België, Duitsland, Denemarken en Zweden. In Brussel hebben zo'n 120 Koerden maandagavond actie gevoerd op de luchthaven. In Turkije zijn naar verluidt duizenden Koerden de straten opgegaan om te protesteren tegen de situatie in Kobani.

Deel dit artikel: