Van Aartsen: Open karakter ontvangsthal Tweede Kamer blijft, ook na bezetting door Koerden

DEN HAAG - Een herhaling van de bezetting van de ontvangsthal van de Tweede Kamer, zoals maandagavond door een groep Koerden, is volgens de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen onaanvaardbaar. Toch wil de burgemeester geen aantasting van het open karakter van de Tweede Kamer en geen permanente politie voor de deur, vertelde Van Aartsen dinsdagochtend in het NPO Radio 1-journaal.

Maandagavond bestormde een groep Koerden het gebouw van de Tweede Kamer en bezette de centrale hal. ‘Dit moet niet meer’, zei Van Aartsen. ‘Maar de Koerden zijn de Kamer ook niet in geweest en hebben geen vergadering verstoord.’

Van Aartsen gaf wel opdracht de mobiele eenheid in te zetten. ‘Eén ding was voor mij duidelijk: ze moesten er wel uit.’ De burgemeester erkende ‘verrast’ te zijn door de spontane betoging.

Beveiligingsdienst verantwoordelijk

De politie verwijst naar de beveiligingsdienst van de Tweede Kamer als het gaat om de verantwoordelijkheid voor de bewaking van het Kamergebouw. Volgens de politie is alert en paraat gereageerd op de spontane betoging. Agenten en de mobiele eenheid waren snel ter plekke om te voorkomen dat de betogers het Kamergebouw verder konden binnendringen.

Deel dit artikel: