Wilders vindt beveiliging Tweede Kamer ‘zo lek als een mandje’, en andere reacties op de demonstratie van de Koerden

DEN HAAG - De beveiliging van de Tweede Kamer is ‘zo lek als een mandje’ en een bestorming van het Kamergebouw ‘door wie dan ook is onacceptabel’. PVV-leider Geert Wilders twittert dat dinsdagochtend in reactie op de bezetting van ontvangsthal van de Kamer maandagavond door een groep Koerden.

Dat de Koerden, die steun willen voor de door IS belegerde Koerden in de Syrische stad Kobani, dinsdagochtend al welkom zijn voor een gesprek met de vaste Kamercommissie Buitenlandse Zaken begrijpt Wilders niet. ‘Waarom doet de Kamervoorzitter toezeggingen?’, vraagt hij zich af. Ook de Haagse politieke partij Groep de Mos/Ouderenpartij vindt het 'binnendringen van het parlement onaanvaardbaar'. De partij wil uitleg van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD).

D66-leider Alexander Pechtold was dinsdagochtend laconieker over de bestorming. Hij wees erop dat de Koerden niet verder kwamen dan de voorhal van het gebouw en niet in het deel waar de kamers van de Kamerleden zijn. Wat Pechtold betreft wordt het parlement ook 'geen bunker'.

Van Miltenburg nodigt Koerden uit voor gesprek

‘Ik deel uw zorgen en snap de afschuw die u voelt’, zei Anouchka van Miltenburg in een toespraak voor de Koerdische demonstranten maandagavond. De Kamervoorzitter sprak de demonstranten rond 2.00 uur toe nadat zij het Kamergebouw hadden verlaten en ze nodigde hen uit voor een gesprek met de buitenlandwoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. Eerder sprak zij binnen met een afvaardiging van de Koerden.

SP-Kamerlid Harry van Bommel, die maandagavond ook aanwezig was, benadrukte dat het bijzonder is dat de Kamervoorzitter zo snel een afspraak regelt. ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat een Kamervoorzitter midden in de nacht naar de Kamer komt om iets op de agenda te zetten’, aldus Van Bommel. ‘We gaan zo vroeg mogelijk in gesprek. Er moet hoe dan ook wat gebeuren.’

'Diep verontrust'

Ook VVD-collega Han ten Broeke is van harte bereid de Koerden te ontvangen. Hij zegt op Twitter 'diep verontrust' te zijn over het 'enorme leed' dat de mensen in Kobani wordt aangedaan. In de stad Kobani woedt een bloedige strijd tussen terreurgroep IS en Koerdische verdedigers van de stad. Kobani is een stad in Syrië, waar veel Koerden wonen.

Deel dit artikel: